Hvordan sparer man på strømmen? Se hvordan du kan overvåge priserne, og udnytte prisfald i løbet af dagen.
1. Følg timeprisen og udnyt billig strøm
Der kan være mange penge at spare, hvis du har et fleksibelt el-abonnement og kan planlægge dit forbrug. Priserne svinger nemlig meget i løbet af dagen, og i nogle tidsrum kan der være flere kroners prisforskel.
Om aftenen mellem 17 og 20 er det dyrest, men om natten og om eftermiddagen kan priserne falde markant.
Sæt derfor kun din elbil til opladning i løbet af dagen, og indstil ligeledes din varmepumpe, opvaskemaskine og vaskemaskine til at starte på tidspunkter, hvor strømmen er allerbilligst. Der kan være mange penge at spare ved at gøre dette.
Overvåg elpriserne med disse apps:
- Strømpriser (Apple App Store)
- Elpriser (Google Play)
2. Skift gamle pærer ud med LED
En enkelt halogenpære på 30 watt, som er tændt 3 timer om dagen, kan koste omkring 180 kroner om året. Skifter du til 5 watt LED, kan du nøjes med 30 kroner per år. Du kan altså have 6 LED-lys tændt for samme pris, som du skal betale for én halogenpære.
På Sparenergi.dk, som er en hjemmeside lavet af Energistyrelsen, kan du selv beregne udgifterne for dine lyskilder.
Indkøb af LED-lyskilder kan altså hurtigt tjene sig selv ind, hvis du skifter fra forældede glødepærer eller halogenpærer.
Se eksempelvis priser på LED-lyskilder hos PlusLED.dk.
3. Sluk dine apparater helt
Hvis du har mange elektriske apparater, der står på standby med lysende knapper eller skærme, er det en god idé at slukke på stikkontakten. Apparater, som står på standby, kan bruge større eller mindre mængder strøm, så har kan der muligvis spares en god sum penge.
Eksempelvis kan nævnes mikroovne, musikanlæg, fjernsyn og computere.
4. Vælg det billigste vaskeprogram, når du vasker tøj
Nyere vaskemaskiner har et såkaldt “ECO” program. Energimærkningen er baseret på dette program, og det er altså det mest økonomiske vaskeprogram. Selvom det tager lang tid, bruger det ikke mere strøm eller vand end andre programmer. Du skal altså helst bruge ECO-programmet, når du vasker dit tøj.
Husk også at dosere vaskemidlet korrekt, og afkalk vaskemaskinen med jævne mellemrum. Så vaskes tøjet optimalt, og der bruges ikke unødig strøm og vand.
Test: Her er de bedste vaskemaskiner
5. Husk at afrime fryseren
En fryser kan være lidt af en strømsluger, især hvis den er fyldt med rimfrost. Rimfrost gør det svært for fryseren at holde den rette temperatur, og det kan have betydning for energiforbruget.
Mange nyere frysere har automatisk afrimning, men i nogle tilfælde kan det være nødvendigt med manuel afrimning. Husk at gøre det jævnligt, og helst inden rimfrosten hober sig op.
6. Start kun opvaskemaskinen, når den er helt fuld
Som det også er tilfældet med vaskemaskiner, har nyere opvaskemaskiner et energivenligt ECO-program. Programmet bruger mindre el og vand til at vaske dit bestik og service, da det varer længere og vasker ved lavere temperatur. En del af programmet omfatter også en længere iblødsætning, og spulearmene roterer med et lavere tryk.
Inden du starter opvaskemaskinen, skal den fyldes helt op. Det kan bedre betale sig at bruge opvaskemaskinen, frem for at vaske op i hånden, hvis du altså bruger den korrekt.
Husk også at bestik og service ikke bør vaskes af først, og at opvaskemaskinen skal holdes ren og kalkfri for at fungere optimalt.
7. Skru ned for varmen
Hvis du bruger elvarme, kan du spare mange penge ved at skrue termostaterne ned. En enkelt grad kan spare dig for mange penge, og du kan ikke nødvendigvis mærke forskel.
Nyere termostater kan desuden computerstyres, så her kan du indstille varmeanlægget til at sænke temperaturen når huset står tomt. Det samme kan gøres om natten, hvor man typisk kun opholder sig i soveværelset.
8. Undgå at bruge tørretumbleren
En tørretumbler bruger store mængder strøm, så den bør kun bruges når det er absolut nødvendigt. Har du sågar en ældre model, kan omkostningerne svinge mellem 1500 og 2000 kroner per år, afhængigt af anvendelse og hyppighed. Du kan se de nøjagtige tal på SparEnergi.dk, hvor du kan beregne din tørretumblers faktiske, årlige forbrug.
Tøj har også bedst af at blive lufttørret, hvorimod det kan være nødvendigt at bruge tørretumbleren til puder, overtøj og lignende.