Der findes mange hurtigt voksende slyng- og klatreplanter til haven, som både er flotte og nemme at passe. Slyngplanter kendetegnes ved at de slynger sig rundt om hegn eller espalier, hvorimod klatreplanter hæfter sig til mure og træer. Om du skal vælge det ene eller det andet, afhænger af dine behov og ønsker. I denne guide finder du både slyngplanter og klatreplanter.
Efeu

Efeu er en smuk, stedsegrøn bunddækkeplante, der både kan være klatrende eller krybende. Efeu vokser hurtigt og kraftigt, hvis betingelserne er de rette. Du kan derfor etablere et grønt læhegn på meget kort tid, uden det kræver særlig meget arbejde.
Typisk har efeu grønne blade, hvilket eksempelvis gælder for småbladet efeu (‘Hesma’) og storbladet efeu (‘Hestor’). Du kan også få efeu med hvidbrogede blade, eksempelvis ‘Koldinghus’, hvis du ønsker lidt flere nuancer i dit grønne læhegn.
For at efeu skal kunne klatre opad, skal du hjælpe planterne lidt på vej. Efeu skyder nye hæfterødder til siderne og op i luften, for at finde et emne at hæfte sig til. Du hjælper planten på vej ved at binde rødderne op mod hegn/espalier, hvorefter planten selv finder vej.
Hvad er forskellen på klatreplanter og slyngplanter?
Vildvin

Vildvin er en smuk, hurtigt voksende klatreplante. Den forandrer sig med årstiderne, og får finde røde høstfarver i løbet af sensommeren/efteråret. Blandt nævneværdige sorter findes blandt andet rådhusvin og almindelig vildvin. Sidstnævnte er en mere nøjsom sort, der klarer sig fint i almindelig havejord.
Du kan også nyde synet af små blomster i sommermånederne, og derefter dannes små mørkeblå bær.
Vildvin kan klatre højt, hvis forholdene er optimale. I naturen kan man se vildvin vokse i skovene, på skovbunden og op ad træer.
Klatrehortensia

Klatrehortensia er en skøn, hurtigt voksende klatreplante. Den er selvhæftende, og skal derfor blot hjælpes lidt på vej i etableringsfasen. Klatrehortensiaen står med flotte, mørkegrønne blade i vækstsæsonen, som i løbet af efteråret bliver lysegule.
Når klatrehortensia bliver ældre, kan du i vinterhalvåret se afrullende bark på grenene. Om sommeren er de dækket af blade, og i løbet af juni-juli pibler hvide blomsterstande op over hele planten. Blomsterne dufter særligt meget ved skumringstid.
Klatrehortensia har det bedst i halvskygge, og den skal helst ikke plantes i en meget tør eller let jord. Under rette forhold kan den vokse sig stor og høj på kort tid.
Blåregn

Blåregn er en smuk, hurtigt voksende slyngplante. I løbet af foråret springer blomsterne ud i lange, tætte klaser, som hænger fra selve planten. Blomsterrankerne kan blive op mod 30 centimeter lange. Man kan derfor sige, at det “regner” med blomster, og planten vil pynte på enhver terrasse.
Sorterne findes med blomster i forskellige farver: blå, hvide eller lyserøde. Blomsterne dufter skønt, og på ældre planter kan man være heldig at sensommeren byder på efterblomstring.
Blåregn trives bedst på en solrig placering, men er ellers let at passe. Den er ganske hårdfør, og vokser meget hurtigt. Pergolaer og espalierer vil hurtigt blive dækket, så du kan nyde sommeren fra en smuk, skyggefuld terrasse.
Klematis

De fleste kender og elsker klematis. Det er en hurtigt voksende slyngplante, som findes i et væld af sorter med blomster i forskellige farver.
Blomsterne kan blive 7-9 centimeter i diameter, og klematis findes blandt andet med lyserøde, violette eller hvide blomster. Normalt blomstrer den fra begyndelsen af sommeren og helt frem til efteråret, og den kan meget hurtigt vokse sig høj og bred. Under de rette forhold kan klematis vokse til en højde på mellem 2 og 4 meter.
Kaprifolie

Kaprifolie er en skøn slyngplante, der hurtigt vokser sig stor og fyldig. De specielle blomster ses typisk fra juli måned, og kendes på deres kraftige duft. Planten kan eksempelvis slynge sig op ad espalier eller pergola, men den kan også bare vokse i en krukke.
Der findes mange forskellige variationer af kaprifolie, og blomsterne varierer i form og farve. Blomsterne kan blandt andet være blegrosa, bleggul eller cremefarvede.
Kaprifolie vokser i naturen, og slynger sig normalt rundt om træerne. Når trætoppen er nået, og planten er kommet op i solen, titter blomsterne frem. Der må påregnes gradvis beskæring fra år til år, hvis man ønsker at holde plantens vækst i ro. Ved kraftig beskæring kan man risikere, at mængden af blomster mindskes.
Arkitektens trøst

Arkitektens trøst er en kraftigt voksende slyngplante, der løber langt, og som hurtigt kan dække et hegn eller espalier. Den kendes også som ‘sølvregn’, hvilket meget fint beskriver planten i blomstringstiden. De små sølvhvide blomster dækker det meste af planten, og dens kraftige vækst kan hurtigt dække et hegn eller espalier.
Under optimale forhold kan planten vokse sig op til 20 meter lang, hvis den altså har et emne at støtte sig opad. Blomsterne ser du typisk på de dele af planten, som kommer op i lyset og solen. Blomstringstiden begynder typisk i juli, og varer til efteråret.
Arkitektens trøst stiller nogen krav til jorden. Det skal helst være en næringsrig og veldrænet muldjord, som hverken må være for fugtig eller for tør. I starten skal den også hjælpes lidt på vej, så man sikrer at den vokser i den ønskede retning.
Trompetblomst

Trompetblomst er en skøn, farverig klatreplante, som findes i forskellige røde nuancer. Den kendes bedst på de smukke, trompetformede blomster, der kan blive op til 7 centimeter store.
Der findes overordnet to arter af trompetblomst (campsis): ‘Campsis radicans’, som kan vokse frit i Danmark, og ‘Campsis grandiflora’, som ikke tåler at vokse frit. Du skal altså gå efter ‘Campsis radicans’, hvis du ønsker at plante den i din have.
Blomstringstiden starter i løbet af juli måned, og varer til efteråret. Den kan hurtigt vokse sig meget stor og høj, og har det bedst på en placering med sol eller halvskygge.
Træmorder

Det dramatiske navn skal tages ganske bogstaveligt, for ‘Celastrus’ er en hurtigt voksende klatreplante der kan kvæle et træ med sin kraftige vækst. Slægten hører oprindeligt hjemme i Amerika og Asien, og tæller mere end 50 arter. I Danmark dyrker vi kun nogle få forskellige arter.
Blomstringstiden starter i det sene forår, og varer indtil juni. De hvidgrønne blomster er nemme at overse, ligeledes frugterne, da de “skjuler” sig bag bladene. Efter løvfald vil de flotte orangerøde frugter dog for alvor blive synlige.
Vinterjasmin

Vinterjasmin er en dejlig slyngplante, der kan vokse frit eller op ad et espalier. Den skal hjælpes lidt, hvis den skal vokse op ad et bestemt emne, men så får du til gengæld også en smuk plante med fine gule blomster.
Lidt usædvanligt ligger blomstringstiden i vintermånederne, mellem november og februar. Det er altså en dejlig vinterplante, der skaber liv i haven mens træer og buske har tabt deres blade.
Vinterjasmin har brug for en lun plads, hvor den ikke udsættes for hård frost eller kraftig blæst.
Femfingret akebia

Femfingret akebia vokser vildt i Kina, Korea og Japan, og herhjemme er det ‘akebia quinata’ der er mest almindelig. Det er en skøn slyngplante, som vokser hurtigt og typisk befinder sig i skove og langs floder. Planten har det bedst i en let og veldrænet jord, og den skal gerne vandes i den første tid.
I løbet af foråret ses brunrøde blomster, som er fremme til juni-juli. Herefter kan der komme frugter i form af purpurviolette bælgkapsler, men de ses dog sjældent her i landet. Planten kaldes “femfingret akebia” på grund af bladene, som er femfingrede.
Femfingret akebia er en hårdfør slyngplante, men unge planter bør dækkes om vinteren. Ældre planter kræver ingen beskyttelse. De vokser fint op ad en mur eller et hegn, og trives i både sol og halvskygge.
Kamæleonbusk

Den specielle kamæleonbusk er en smuk slyngplante, der har et meget særpræget udseende. Det træder særligt i karakter hos hanplanten, hvis bladspidser i løbet af sommeren skifter fra hvide til røde. Det giver et flot modspil til det grønne, og det vil næsten ligne at planten står i blomst.
Kamæleonbusken er hurtigt voksende og hårdfør, men skal passes med lidt gødning i vækstsæsonen. Jorden må gerne være muldrig, og må helst ikke blive for tør.
I løbet af juli blomstrer planten, og der kan ses hængende, hvidlige blomster. Hunplanter vil senere få gulgrønne frugter.
Humle

Navnet på denne slyngplante lyder måske bekendt; humle (‘humulus lupulus’) bruges blandt andet til brygning af øl, men er også en skøn plante til haven. Det er en staude, som visner helt ned i efteråret, og skyder på ny til foråret.
Bladene er ru og gulbrogede, og i sommermånederne ses lysegrønne blomster. Humle vokser hurtigt og kræver en god, næringsrig havejord. I løbet af sommeren kan den blive stor og kraftig, så den er et godt valg til pergola, espalier eller hegn.