Der er alle mulige gode grunde til at holde fliserne frie for ukrudt. Det ser ikke pænt ud, men værst af alt er at det kan underminere gruset under dine fliser. Hvis du ikke fjerner ukrudtet, risikerer du altså med tiden at fliserne bliver skæve.
5 gode redskaber til at fjerne ukrudt mellem fliserne
Der findes flere gode redskaber, som hjælper dig med at fjerne ukrudt mellem fliserne. Ukrudtet kan være svært at hive op med rod, så nogle gange skal der andre teknikker til.
1. Elektrisk fliserenser
Elektriske fliserensere er uhyre effektive, når du skal fjerne ukrudt mellem fliserne. De fungerer ganske simpelt ved at en roterende stålbørste flænser ukrudtet i stykker, hvorved det nemt kan holdes nede.
Med en elektrisk fliserenser skåner du både knæene og ryggen, og du får hurtigt klaret et areal på 50 kvadratmeter eller mere.
Elektriske fliserensere er særligt effektive mod mos, mælkebøtter og lignende, men de kan også tage græs mellem fliserne.
2. Manuel fliserenser
En manuel fliserenser kan stikkes ned mellem fliserne, så du kan lirke ukrudtet op. Det er en god måde at fjerne ukrudtet for bestandigt, men kræver at du lægger kræfterne i.
Det kan være for hårdt at fjerne ukrudt på et større areal, hvis du kun har en manuel fliserenser. Ydermere kræver det, at du kravler rundt på alle fire i længere tid, hvis du vælger at bruge en manuel fliserenser.
Når først du har fået bugt med ukrudtet, er den manuelle fliserenser god til løbende vedligeholdelse. Den tager ukrudtet op med rødder, så det ikke kan gro videre bagefter.
3. Ukrudtsbrænder
Der findes ukrudtsbrændere, som bruger gas eller el. De er effektive mod alle former for ukrudt, men behandlingen skal typisk gentages med jævne mellemrum. Ukrudtsbrændere fungerer ved at du varmer ukrudtet op i ganske kort tid, hvorefter det visner bort. Du får ikke bugt med rødderne, men efterhånden får ukrudtet sværere og sværere ved at brede sig.
Ukrudtsbrændere har den klare ulempe, at de kan antænde tørre kviste og blade. Derfor bør de ikke bruges på varme sommerdage, hvor alting er ekstra tørt.
4. Hobbykniv
Til mindre arealer kan en ganske almindelig hobbykniv bruges. Knivbladet er tyndt nok til at komme ned mellem fliserne, så rødderne kan tages med op. Du kan også bare skære ukrudtet over, og gentage dette med jævne mellemrum. Du skal nok få bugt med ukrudtet til sidst.
5. Knæpuder og handsker
Udover redskaber til fjernelse af ukrudt, bør du også investere i et par gode knæpuder og handsker. Du skal formentlig ned på alle fire ofte, når du fjerne ukrudt, og med knæpuderne kan du undgå ømme knæ.
Handskerne er også gode at bruge, da tidsler og andet ukrudt kan stikke.
Hold ukrudtsfrøene væk med fugesand
Et simpelt tiltag, som desværre ofte overses ved nye anlæg af fliser, er ordentligt fugesand. Tit ses det, at terrasser anlægges med nye fliser, hvor der blot fejes lidt grus henover til slut. Grus har ikke samme egenskaber som rigtigt fugesand, og på grund af grusets grovhed kan der efterlades små “huller” mellem fliserne. Her kan ukrudtsfrø putte sig, og efter et regnskyl begynder ukrudtet hurtigt at spire.
Der findes eksempelvis fugesand af mærket Dansand, som består af meget fine sandkorn, der nemt fejes ned mellem fliserne og pakker sig tæt.
Når der bruges fugesand mellem fliserne, kan ukrudtsfrøene ikke blæse ned i fugerne, og du kan således undgå at ukrudtet pibler frem over det hele.
Brug Roundup hvis alt andet glipper
Generelt anbefales det ikke at bruge ukrudtsmidler, men ifølge Bolius har forskere ikke konstateret problemer med brug af Roundup mod ukrudt.
Bolius kommer også med et smart tip til, hvordan du bruger Roundup på bedste vis: Fat en lille pensel og et bæger, så du kan pensle midlet direkte på det uønskede ukrudt. På den måde undgår du at midlet rammer en masse andet end selve ukrudtet, og så kan det skade miljøet.
Pas på med de gamle husråd
Der findes flere gamle husråd, som både er ulovlige og/eller skadelige at bruge i kampen mod ukrudt. Blandt andet:
- Køkkensalt mellem fliserne
- Husholdningseddike som sprøjtemiddel mod ukrudt
- Højtryksrensere mellem fliser og belægninger
Køkkensalt er ikke kun giftigt for miljøet men kan også ødelægge flisernes belægning. Du risikerer også at gøre skade på andre planter, da salten kan flytte sig i forbindelse med regnskyl.
Husholdningseddike er ikke godkendt til brug mod ukrudt. Der findes dog ukrudtsmidler baseret på eddikesyre. Du kan finde godkendte bekæmpelsesmidler med eddikesyre på Miljøstyrelsens hjemmeside.
Nogen bruger også højtryksrensere til bekæmpelse af ukrudt mellem fliserne, men det er en meget dårlig idé. Fliser kan tage skade af det høje vandtryk, og du risikerer at underminere stabilgruset under fliserne.