Træningsudstyr til hjemmet – alt du skal bruge, for at træne hele kroppen
Det er vigtigt, at du træner hele kroppen. Med det rette udstyr kommer du hele vejen rundt, så du kan opnå de ønskede resultater uden at gå i fitnesscenter.
1. Træningsmåtte
En træningsmåtte er essentiel, når du skal igang med hjemmetræning. Enten kan du købe en måtte, som kan rulles sammen og gemmes væk, eller du kan købe et gulv bestående af måtter i fast skum.

Hvis du vælger en måtte, som kan rulles sammen og gemmes væk, får du masser af fleksibilitet. Den er velegnet til den lille bolig, hvor træningsudstyret ikke kan stå fremme hele tiden. Måtten har selvfølgelig også visse begrænsninger, da den kun er på størrelse med en yogamåtte.

Vælger du i stedet at købe et træningsgulv, får du et sæt bestående af “brikker”, som du kan samle til den ønskede størrelse. På den måde kan du indrette et hjørne eller et rum til hjemmetræning, så det bliver hurtigere og nemmere at komme i gang med træningen. Et godt underlag kan både beskytte gulvet og øge komfortniveauet, når du træner.
2. Træningsbænk
En træningsbænk er også svær at undvære, når du skal træne hjemme. Den er et centralt stykke udstyr, som kan bruges til mange forskellige øvelser.

Vi anbefaler en træningsbænk, som kan justeres i ryggen og sædet, så du både kan sidde og ligge i forskellige vinkler.
Træningsbænke kan være en smule dyre, men kan også ofte købes brugte og i god stand. Det er en god idé at vælge en træningsbænk med en vis robusthed, da den ellers kan være ustabil eller usikker. En god, tung træningsbænk er at foretrække, og den skal ligeledes være godt polstret med en skridsikker ligge- og siddeflade.
3. Håndvægte
Håndvægte kan bruges i takt med at din styrke øges. Du kan træne det meste af overkroppen med håndvægte, men du kan også bruge dem i forbindelse med træning af ben og bagdel.

Vi anbefaler at du køber en håndvægtstang, hvor du løbende kan tilføje ekstra vægtskiver. Håndvægtstængerne koster en del, men det er eksempelvis en billigere løsning end at købe 20 forskellige håndvægte i små og store størrelser.

Alternativt kan du i et justerbart håndvægtsæt, så det bliver en smule lettere at gå op eller ned i vægt mellem øvelserne.
4. Gymnastikringe
Gymnastikringene er noget af det mest undervurderede udstyr til hjemmetræning. De fungerer fantastisk til alverdens formål, og de kan hænges i et hvilket som helst træ eller overligger. Det eneste, de kræver, er at ophængnings-emnet er stabilt.

Med gymnastikringe kan du lave mange forskellige øvelser, samtidig med at du træner din balance, stabilitet og koordination. Du kan eksempelvis bruge dem til push-ups, pull-ups, dips, rows og meget andet.
De kræver måske lidt øvelse i starten, men til prisen er det en god investering.
5. Resistance bands
Resistance bands ligner til forveksling store elastikker, men de kan faktisk bruges til mange forskellige formål. De kan eksempelvis bruges som hjælp eller støtte, når du skal løfte dig selv op, men de kan også bruges til at øge belastningen ved squats eller push-ups.

Båndene fås med forskellige niveauer af modstand, som er angivet i antal kilo. Her kan du altså med fordel købe et par stykker, så du kan bruge dem til din hjemmetræning.
6. Stepbænk
En stepbænk er også et brugbart stykke udstyr, som kan indgå i hjemmetræningen. Stepbænke kan ofte justeres i forskellige højder, og fungerer både til opvarmning og styrketræning.

En god stepbænk skal have en vis vægt, så den står stabilt på gulvet. Den skal også have solide gummifødder og en skridsikker top, så du ikke skal være bange for at bevæge dig.
Sådan kommer du igang med hjemmetræning
Det er en god idé at indrette et hjørne eller rum til hjemmetræning, så du ikke hele tiden skal pakke udstyret sammen. Jo færre forhindringer, du sætter op for dig selv, jo højere bliver motivationen for at komme igang. Her er et par gode råd, der hjælper dig igang med hjemmetræningen:
Brug din kropsvægt til hjemmetræningen
Du kan træne på mange forskellige måder, men oftest er kroppen dit bedste træningsredskab. Når du træner ved hjælp af din egen kropsvægt, aktiverer du flere muskler end hvis du sidder i forskellige maskiner. En træningsmaskine stabiliserer hele kroppen for dig, så du kun fokuserer på bestemte muskler, hvorimod kropsvægtsøvelser aktiverer flere muskler og stimulerer din balance og koordinationsevne.
Find et træningsprogram, du kan lide
Træning handler ikke om at piske sig selv gennem en masse øvelser, man ikke kan lide. Der findes masser af øvelser til alle muskler, så du kan frit vælge.
Et godt sted at starte er at dele kroppen op i to, og træne hver halvdel 1-2 gange om ugen.
Du kan finde mange 2-split programmer, som er nemme at komme igang med, og vi anbefaler eksempelvis disse programmer:
Start med lette øvelser
Det er ikke så vigtigt, at du belaster dig selv maksimalt i starten. Fokuser hellere på lette øvelser, og stop hvis det bliver for meget. I starten kan det være rigeligt med 30 minutters træning, hvilket er helt fint. Det vigtigste er at opbygge en rutine, hvor du får lyst til at træne 3-4 gange i løbet af en uge.
Hold øje med teknikken
Det er vigtigt, at du udfører øvelserne korrekt. Ved hjemmetræning har du ikke altid nogen, som observerer dig, så her skal du i stedet finde på noget andet. Brug eksempelvis et spejl, så du kan se om du laver øvelserne korrekt, eller optag dig selv på video.
Hvis du er i tvivl, om du udfører en bestemt øvelse korrekt, kan du finde masser af hjælp og vejledning på YouTube. Der findes et hav af gratis videoer, som instruerer dig i korrekt teknik.