Stiksaven er et glimrende værktøj til hjemmeværkstedet. Den kan bruges til mange forskellige opgaver, såsom runde, buede og lige snit. Med den rette klinge kan du blandt andet skære i træ, metal og plastik, så det er altså et ægte multifunktionelt redskab. Stiksave fås med ledning eller batteri, og i mere eller mindre professionelle udgaver. Se her, hvilke stiksave der klarer sig bedst i test, og bliv klogere på dine muligheder.
Top 6: Bedste stiksave i test
De bedste stiksave bruger batteri, og kan derfor medbringes overalt. Står du primært i et værksted og skærer, kan en stiksav med ledning sagtens gå an. Herunder er de bedste stiksave jf. nyeste tests:
- Bedste all-round stiksav: Bosch PST 18 LI
- Bedste billige stiksav: Metabo STEB 65 Quick
- Bedste 230-volt stiksav: Bosch PST 900 PEL
- Bedste kompakte stiksav: Bosch EasySaw 18V-70
- Bedste professionelle stiksav: Makita 4351FCTJ
- Bedste hurtige stiksav: Makita DJV182Z
Bedste all-round stiksav
Bosch PST 18 LI
Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Fordele
- God og let at håndtere.
- Fungerer glimrende til mange forskellige opgaver.
- Billig, hvis du i forvejen har et 18-volt batteri fra Bosch.
- Skærer hurtigt igennem træ, plast og lette metalplader.
Ulemper
- Omstilling til skæring i smig kræver værktøj.
- Klingeskift er en smule besværligt, og kræver gode fingerfærdigheder.
Den bedste all-round stiksav er Bosch PST 18 LI. En all-round stiksav skal kunne bruges til mange forskellige opgaver, og den skal være nem at anvende. Bosch PST 18 LI er bedst i test hos Pricerunner, som har testet 5 forskellige stiksave. Den får blandt andet ros for at være smidig og let, hvilket de fleste brugere også er enige i. Den er således et godt valg for gør-det-selv folket, der søger en god og alsidig stiksav, der fungerer glimrende til det meste.
Uden batteri vejer Bosch PST 18 LI kun 1,9 kilo, hvilket er i den lave ende. På trods af dette kan den skære i dybder på helt op til 80 millimeter, men den er dog ikke blandt de hurtigeste på markedet. Dette er ikke nødvendigvis et problem, medmindre du har travlt og skal skære gennem flere meter på en dag.
Du kan med fordel vælge en batteridrevet Bosch stiksav, hvis du i forvejen har Bosch “Power for all”-systembatterier i dit værksted, da de med stor sandsynlighed passer sammen. Dermed kan du spare penge på batteripakker, som ellers kan være dyre.
Det er svært at få øje på ulemper, men det er værd at være opmærksom på enkelte små ting: Bosch PST 18 LI er en smule besværlig at omstille til skæring i smig, da du først skal løsne en skrue. Det kan ligeledes være omsonst at skifte klinge, fordi en pal skal trykkes rimelig langt opad mod huset, og der er er kun plads til to fingre.
I denne korte video kan du se, hvordan Bosch PST 18 LI fungerer:
Specifikationer
- Skæredybde – træ: 80 mm
- Skæredybde – metal (op til): 5 mm
- Slagtal, op til: 2400 slag/min
- Slaglængde: 20 mm
- Batteri: 18 volt (ikke inkluderet)
- Vægt: 1,9 kg (uden batteri)
Bedste billige stiksav
Metabo STEB 65 Quick
Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Fordele
- God og billig stiksav, der klarer de fleste opgaver.
- Fin byggekvalitet.
- Relativt hurtig på grund af det høje slagtal.
- Nemt at skifte savklinge uden værktøj.
Ulemper
- Værktøj kræves, hvis du vil skære i smig.
- Tilslutningskanalen til støvsuger er på kun 25 mm.
Den bedste billige stiksav er Metabo STEB 65 Quick. Det er en lille og effektiv stiksav med ledning, som er fremragende til brug på værkstedet. Den er bedst i test hos Gør Det Selv, hvor den vinder over et felt bestående af 6 tilsvarende stiksave med ledning. Metabo STEB 65 Quick er, som navnet antyder, en særdeles hurtig stiksav. Den har et slagtal på op til 3000 slag i minuttet, hvilket gør den i stand til at skære mange meter på kortere tid.
Generelt laver Metabo noget fornuftigt el-værktøj, som fungerer fint til hjemmebrug. Det er generelt i den billige ende, men de har også værktøj til professionelle. Metabo STEB 65 Quick egner sig primært til dig, der søger en billig og alsidig stiksav til hjemmeværkstedet. Den udmærker sig blandt andet ved dens nemme klingesystem, hvor du blot løsner en skive for at skifte klinge. Det er smart, når du hurtigt skal skifte mellem forskellige klinger.
Noget, som til gengæld ikke er særlig smart, er tilslutningskanalen til støvsuger. Her må du nøjes med en diameter på 25 millimeter, hvilket nedsætter sugeevnen under brug. Andre stiksave har en større diameter på 35-40 millimeter, hvilket giver en højere sugeevne. Som ved Bosch-stiksaven kræves der også her værktøj, hvis du vil omstille stiksaven til at skære i smig.
Alt i alt er Metabo STEB 65 Quick et solidt valg, hvis du er ude efter en billig stiksav, der klarer sig godt i test og fungerer til de fleste formål.
I denne korte video kan du se hvordan Metabo STEB 65 Quick fungerer:
Specifikationer
- Skæredybde – træ: 65 mm
- Skæredybde – metal (op til): 18 mm
- Slagtal, op til: 3000 slag/min
- Slaglængde: 18 mm
- Vægt: 1,9 kg
Bedste 230-volt stiksav
Bosch PST 900 PEL
Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Fordele
- Masser af kræfter til de fleste opgaver.
- Høj kapacitet – skæredybde i træ op til 90 mm.
- Godt LED-arbejdslys.
- Fint design med god balance.
- God præcision med CutControl-markøren forrest på savens base.
Ulemper
- Lille udsugningsstuds på kun 30 mm.
- Lidt besværligt at skifte savklinge.
Den bedste 230-volt stiksav er Bosch PST 900 PEL. En stiksav med ledning har ofte flere kræfter end batteridrevne modeller, og de koster mindre. Hvis du skal skære i forskellige materialer hjemme på værkstedet eller på en byggeplads med let adgang til strøm, er denne stiksav et godt valg. Den er bedst i test hos Stern, samt topscorer hos Computerbild. Blandt fordelene nævnes blandt andet den kraftfulde motor og ergonomien, som gør det nemt at lave præcise snit i forskellige materialer.
Stiksaven fra Bosch klarer træmaterialer med en tykkelse på op til 90 millimeter, hvilket er mere end de fleste stiksave. Den gør det tilmed relativt hurtigt, hvilket kan tilskrives slagtallet, som når op på 3100 slag i minuttet uden belastning. Stiksaven er også i stand til skære stål med en tykkelse på op til 8 millimeter, hvilket er yderst fornuftigt. Det er altså en god og alsidig stiksav, som er særligt velegnet til tungere opgaver.
Der hvor Bosch PST 900 PEL måske skuffer en smule, er på udsugningsstudsen. Den er på kun 30 millimeter, hvilket gør det svært at opsamle alle spåner. Det er også en smule besværligt at skifte savklingen, da man skal ind og dreje en lille låsemekanisme med to fingre. Det bliver dog hurtigt en del af rutinen, og efter lidt tid er det ikke et problem.
Her kan du se en demonstration af Bosch PST 900 PEL stiksaven:
Specifikationer
- Skæredybde – træ: 90 mm
- Skæredybde – metal (op til): 8 mm
- Slagtal, op til: 3100 slag/min
- Slaglængde: 23 mm
- Vægt: 2,2 kg
Bedste kompakte stiksav
Bosch EasySaw 18V-70
Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Fordele
- Meget let – vejer kun 1,3 kg. uden batteri.
- Lang driftstid på en opladning.
- Fremragende manøvrering på grund af den beskedne størrelse.
- God ergonomi og behagelig at anvende.
- Meget fornuftig pris.
Ulemper
- Batteripakker er dyre, hvis du ikke har dem i forvejen.
- Ikke så god til tykke materialer.
Den bedste kompakte stiksav er Bosch EasySaw 18V-70. Med en kompakt stiksav kan du nemt og hurtigt skære i plader af forskellige materialer, uden at du bliver træt i hånden og armen. Bosch EasySaw 18V-70 er den perfekte lille stiksav til formålet, og den er blandt andet topscorer hos Computerbild. Udover at stiksaven klarer sig godt i test, er den også yderst populær blandt køberne hos Amazon. Faktisk er den i skrivende stund oppe på 10.000 anmeldelser, hvoraf 80 procent giver 5 stjerner og 15 procent giver 4 stjerner. Det er sjældent uden grund, og der hersker da også enighed om at det er en fortrinlig stiksav til små og mellemstore behov.
På trods af den beskedne størrelse og vægt, kan Bosch EasySaw 18V-70 skære i træ med en tykkelse på op til 70 millimeter. Den er også i stand til at skære stålplader med en tykkelse på op til 6 millimeter, eller aluminium med en tykkelse på op til 15 millimeter. Det er selvfølgelig ikke nær så meget som de større modeller, men så er du selvfølgelig også oppe i en helt anden størrelses- og prisklasse.
Den lave pris skubbes dog markant opad, hvis du ikke i forvejen ligger inde med Bosch-batterier. De passer til flere typer af Bosch-værktøj i den grønne serie, men koster altså en del. Hvis du i forvejen har grønt Bosch-værktøj på 18 volt, har du muligvis allerede de rette batterier. Kig efter “Power for all”-mærkatet, og tjek på Bosch’ hjemmeside om dine batterier er kompatible med stiksaven. Det kan spare dig for mange penge.
Specifikationer
- Skæredybde – træ: 70 mm
- Skæredybde – metal (op til): 15 mm
- Slagtal, op til: 2600 slag/min
- Batteri: 18 volt (ikke inkluderet)
- Vægt: 1,3 kg (uden batteri)
Bedste professionelle stiksav
Makita 4351FCTJ
Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Fordele
- Hurtig og effektiv stiksav.
- Skærer træ med tykkelser helt op til 135 mm.
- Nem at anvende til lange, lige snit.
- Masser af kræfter til forskellige typer af opgaver.
- Fornuftig pris.
Ulemper
- En smule tung – vejer 2,5 kg.
- Ikke så god til præcisionsskæring.
- Ringe sugeevne ved tilslutning af slange.
Den bedste professionelle stiksav er Makita 4351FCTJ. Den har et såkaldt stavgreb, som forestækkes af fagfolk, fordi det er nemmere at styre ved lange, lige snit – eksempelvis når der skal skæres et hul i en køkkenbordplade, eller når spånplader hurtigt skal afkortes. Makita 4351FCTJ er topscorer hos både Stern og Computerbild, hvor den roses for dens gode egenskaber. Den er også vældigt populær hos Amazon, hvor hundredvis af kunder har tilkendegivet deres positive oplevelser med stiksaven.
Da Makita 4351FCTJ er med ledning, skal du aldrig bekymre dig om batterier og opladning. Det er perfekt, når du står på en byggeplads med strøm eller hjemme på værkstedet, fordi du så har flere kræfter til rådighed og slipper for uønskede pauser undervejs. På trods af at stiksaven befinder sig i det professionelle segment, er prisen ganske rimelig. Du får altså meget for pengene, hvis du vælger denne model. Og med en skærekapacitet på helt op til 135 millimeter i træ, kan den bruges til det meste.
Der hvor Makita 4351FCTJ til gengæld gør sig negativt bemærket, er på dens vægt. Den er en smule tung, og på grund af dens design er den ikke god til præcise, runde snit. Den er til gengæld rigtig god til lige snit, så den anbefales blandt andet hvis du skal skære åbninger til vinduer, køkkenvaske og lignende.
Her kan du se en videodemonstration af Makita 4351FCTJ, der bruges til lange, lige snit:
Specifikationer
- Skæredybde – træ: 135 mm
- Skæredybde – metal (op til): 10 mm
- Slagtal, op til: 2800 slag/min
- Slaglængde: 26 mm
- Vægt: 2,5 kg
Bedste hurtige stiksav
Makita DJV182Z
Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Fordele
- Høj hastighed – helt op til 3500 slag i minuttet.
- Meget komfortabel at anvende, med kun små vibrationer.
- Godt greb og nem at styre, når der skal præcisionsskæres.
- Smart LED-lys, der gør det nemt at se savklingen.
- Lang batteritid.
Ulemper
- No-load sikkerhedsfunktionen gør det besværligt at skære i tynde materialer.
- En smule dyr.
- I den tunge ende – vejer 2 kg. uden batteri.
Makita DJV182Z er den bedste hurtige stiksav. Den kan præstere en hastighed på helt op til 3500 slag i minuttet, hvorved du hurtigt kommer i mål med dagens opgaver. Stiksaven har blandt andet fået en meget positiv anmeldelse på Toolsterritory.com, og den er ligeledes populær blandt køberne hos Amazon. I skrivende stund har 86 procent af mere end 2500 købere givet stiksaven 5 stjerner, hvilket vidner om kvalitetsniveauet. Makita er da også kendt for at lave glimrende el-værktøj, der både egner sig til professionelle og gør-det-selv folket.
Stiksaven er en klassisk model med bøjlegreb, som dermed er god til små præcisionsopgaver. Den er let at styre, men er til gengæld i den tunge ende med en vægt på 2 kilo uden batteri (batteriet vejer, alt efter størrelse, fra 400 gram).
Vi kan godt lide det indbyggede LED-lys, som gør det nemt at se præcist hvor du skærer. Den har også en lang batteritid, så et enkelt batteri holder til mange meter. En ting, som til gengæld er værd at bide mærke i, er at stiksaven har en indbygget no-load sikkerhedsfunktion, som reducerer hastigheden hvis den ikke skærer i noget. I teorien er det smart, men den aktiveres også ved skæring i lette materialer såsom tagplader i plast eller tynde finerplader. Funktionen kan heldigvis slås fra, men det kræver lidt teknisk snilde.
Overordnet set er denne stiksav det bedste valg, hvis du skal skære mange meter på kort tid. I videoen herunder kan du se en demonstration af stiksavens egenskaber ved skæring i massivt træ:
Specifikationer
- Skæredybde – træ: 135 mm
- Skæredybde – metal (op til): 20 mm
- Slagtal, op til: 3500 slag/min
- Slaglængde: 26 mm
- Batteri: 18 volt (ikke inkluderet)
- Vægt: 2 kg (uden batteri)
Før du køber stiksav
Før du køber stiksav, skal du overveje dine behov. Skal du eksempelvis købe stiksav med batteri eller ledning? Hvor store emner skal du skære? Hvor hurtigt skal det gå? Bliv klogere på de vigtigste parametre herunder.
- Batteri eller ledning?
Stiksave med batteri er nemme at tage med rundt, og du slipper for at slæbe en forlængerledning med dig. Til gengæld er de dyrere, og kræver at batteriet er opladt inden den kan anvendes. - Bøjlegreb eller stavgreb?
Stiksave med bøjlegreb er lette at styre, og bedst til små præcisionsopgaver. Stavgrebet gør det til gengæld lettere at foretage lange, lige snit – eksempelvis når du skal skære et stykke af en plade eller lave hul til en køkkenvask. - Klingeskift
Det skal være nemt at skifte klingen uden brug af værktøj. Tjek derfor, om klingesystemet kan betjenes med en enkelt hånd, så du hurtigt kan skifte mellem klinger.
- Lys
Mange nye stiksave har indbygget LED-lys, som oplyser området omkring savklingen. Det er smart, hvis du står i et rum med dårlig belysning, da du hele tiden kan se præcist hvor du skærer. - Skæring i smig
Mange stiksave kan skære i smig. Det betyder, at du kan skære i vinkler på eksempelvis 45 grader, hvilket kan være smart hvis du skal samle elementer af træ til en større konstruktion. - Vægt og størrelse
Det er en god idé at vælge en let og kompakt stiksav, hvis den primært skal bruges til små opgaver, men også hvis du skal skære i buer og cirkler, da den således er lettere at håndtere. En tungere stiksav har til gengæld flere kræfter, og fungerer bedre til lange, lige snit.
Typer af stiksave – hvilken er bedst?
Der er flere typer af stiksave, som passer til forskellige behov. Vi gennemgår de mest populære typer herunder.
Stiksav med bøjlegreb
Stiksave med bøjlegreb er billige og lette at arbejde med. De er gode til præcisionsskæring i forskellige materialer, så længe du saver oppefra igennem materialer. Saver du eksempelvis nedefra, kan det blive en udfordring at føre en stiksav med bøjlegreb.
Vi anbefaler stiksave med bøjlegreb til hjemmeværkstedet, hvor der oftest saves oppefra og i forskellige mønstre.
Stiksav med stavgreb
En stiksav med stavgreb fungerer glimrende til lange, lige snit. Den kan både save oppe- og nedefra, og af netop denne grund er den et foretrukket valg blandt fagfolk. Du ser oftest denne type stiksav på byggepladserne, fordi den er god til at skære huller i køkkenbordplader og lignende.
Vores research
For at finde de bedste stiksave på markedet, har vi undersøgt udvalget hos de største og mest populære mærker herhjemme:: Bosch, Metabo, DeWalt, Makita, Ryobi, Milwaukee, Festool, Hitachi, Worx og Stanley. Generelt foretrækker vi to forskellige typer af stiksave, som enten har bøjlegreb eller stavgreb. Vi har desuden sammenlignet modeller med ledning og batteri, og gennemlæst de nyeste tests fra Danmark og udlandet.
I forbindelse med vores research har vi også rådført os med eksperter på området, samt undersøgt præferencerne blandt fagfolk. Slutteligt har vi også læst hundredvis af brugeranmeldelser, for at danne os et indtryk af hvad private kunder lægger vægt på, når de køber stiksav.
Herunder er de tests, vi har gennemgået i vores researcharbejde:
- Gør Det Selv: Test af 6 stiksave med batteri (2. marts 2023)
- Gør Det Selv: Test af 7 stiksave med ledning (6. marts 2023)
- Pricerunner: Test af 5 stiksave (10. marts 2022)
- Bygge- og Anlægsavisen: Test af Bosch GST 18V-155 SC (6. marts 2023)
- Expert Reviews: Test af 5 stiksave (17. februar 2023)
- Independent: Test af 9 stiksave (26. maj 2020)
- Best-i-Test: Test af 5 stiksave (juni 2023)
- Teknisk Ukeblad: Test af 7 stiksave (21. april 2019)
- Klikk.no: Test af 5 stiksave (28. juni 2017)
- Stern: Test af 9 stiksave med ledning (2023)
- Stiftung Warentest: Test af 19 stiksave (11. marts 2016)
- Computer Bild: Test af 7 stiksave (juli 2023)
- Frankfurter Allgemeine: Test af 19 stiksave (29. august 2022)