Har du gulvvarme, og vil du gerne lægge et nyt trægulv? Se hver, hvilket underlag du bør vælge, samt hvilke trægulve der fungerer bedst sammen med gulvvarme.
Få gratis rådgivning og 3 tilbud på trægulv til gulvvarme
Har du brug for rådgivning og tilbud på trægulv til gulvvarme, anbefaler vi at du udfylder formularen hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.
Du får hjælp og vejledning til at beskrive din opgave, og dernæst modtager du 3 tilbud på din opgave. Det er både gratis og uforpligtende.
- Nemt og hurtigt svar på forespørgsel
- Over 650.000 formidlede opgaver
- 100% uforpligtende og gratis rådgivning til din gulvopgave
Hvis du har hænderne skruet rigtigt på, kan du sagtens lægge dit nye trægulv selv. Du skal blot huske at vælge det rette underlag og lægge gulve korrekt, så det har plads at arbejde på. Alternativt kan du kontakte et firma, som klarer det hele for dig. Her skal du afsøge markedet på egen hånd, men du kan også bruge vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.
Hos 3byggetilbud.dk skal du blot beskrive dit projekt, hvorefter tre firmaer giver dig uforpligtende tilbud. Du vælger det bedste tilbud, og arbejdet kan gå startes kort efter.
Underlag til trægulv med gulvvarme
Det er vigtigt at du vælger det rette underlag til dit trægulv, når du har gulvvarme. Bygningsingeniør Morten Mathiasen anbefaler, at du følger producentens egne anbefalinger, og vælger et underlag der passer til trægulvet.
Man skal helst undgå underlag med en sølvpapirs-lignende overflade, da disse kan reflektere en del af varmen ned i betonen. Det kan dog variere, alt efter om du har vandbaseret gulvvarme eller elektrisk gulvvarme.
Et godt underlag kan virke støddæmpende, hvilket løfter niveauet af komfort i din bolig. Nogle underlag kan også fungere som fugtspærre, som beskytter gulvet mod opstigende fugt. Er du i tvivl om dette, bør du søge råd hos en byggesagkyndig.
Hvilke trægulve tåler gulvvarme?
De fleste trægulve kan tåle gulvvarme, hvis de lægges korrekt. Træ er et levende materiale, og giver sig derfor en smule når klimaet ændres. Det kan eksempelvis svinde en smule ind, når rummet er varmt og tørt. Det kan også udvide sig en smule, når rummet er køligt og fugtigt. Af samme grund monteres trægulve typisk som svømmende gulve, hvor de ligger løst oven på et undergulv, med cirka 5 millimeters afstand ind til væggen.
Massive trægulve
Massive trægulve på op til 25 millimeter kan sagtens fungere med gulvvarme. Bliver træet tykkere, kan det være svært for gulvvarmen at trænge gennem brædderne. Det er også vigtigt, at temperaturen ikke overstiger 27 grader, da gulvet så kan tage skade. Temperaturen kan være højere under store møbler eller kasser, så husk at være opmærksom på dette.
Plankegulve
Plankegulve kan enten være massive eller opbygget af forskellige lag. Her bør du undersøge ved producenten, om plankegulvet tåler gulvvarme, inden du køber. De fleste plankegulve kan dog sagtens tåle gulvvarme, og de er nemme at arbejde med.
Parketgulve
Parketgulve tåler som regel også gulvvarme. Forskellige producenter har måske forskellige anbefalinger, så husk at være opmærksom på disse. Typisk lægger man parketgulvet som et svømmende gulv, og det kan altså fungere med de fleste gulvkonstruktioner.
Laminatgulve
Et laminatgulv ligner til forveksling parketgulve, og er da også delvist identisk i opbygning. Derfor tåler de fleste laminatgulve også gulvvarme, så det er et godt og sikkert valg. Vi anbefaler dog stadig, at du spørger producenten til råds i forhold til gulvvarme, så du er sikker på at få den rette løsning til din gulvkonstruktion.
Huskeliste
- Tjek underlaget for ujævnheder. Det kan betale sig, at lave et godt forarbejde. Gennemgå underlaget for ujævnheder, eksempelvis med et vaterpas. En god tommelfingerregel er, at der må være op til 2 millimeter niveauforskel på 2 meter.
- Læg trægulvet på et rengjort underlag. Fej og støvsug, inden du lægger dit nye gulv. Så får du det bedste resultat.
- Husk at lade trægulvet akklimatisere, inden det lægges. Lad gulvet ligge i indpakningen inde i huset i 48 timer eller mere, før det monteres.
- Brug de rette værktøjer. Afstandsklodser, slagjern, slagklods, stiksav og kap-/geringsav er nyttige redskaber når du lægger gulv.
- Hav forskellige afstandsklodser til rådighed. Nogle vægge er skæve, så det anbefales at have afstandsklodser med forskellige tykkelser.
- Husk knæbeskyttere. Du kommer til at kravle meget rundt på gulvet, hvis du selv monterer. Husk derfor et par gode knæbeskyttere/knæpuder.
- Mål rummet, før du starter. Så undgår du at ende op med gulvbrædder, der er for smalle til at blive lagt, og du kan bedre tage højde for forhindringer såsom vandrør og lignende.
- Vælg et passende underlag til dit gulv. Trægulve kræver et passende underlag, som blandt andet kan dæmpe trin. Spørg producenten, hvad de anbefaler til deres gulve.