Det lille skadedyr, skægkræ, har på få år bredt sig til hele Danmark. Den kan leve overalt i boligen, og uden bekæmpelse kan den udrette stor skade. Læs her, hvordan du undgår og bekæmper sølvfiskens skæggede slægtning.
Fakta om skægkræ
- Skægkræ ligner til forveksling sølvfisk, men kravler på vægge og bliver større. Dens krop er desuden skægget (heraf navnet), og antennerne længere.
- Skægkræ er altædende, men foretrækker cellulose og stivelse. Derfor kan skægkræ udrette stor skade på bøger, tapet og gamle LP’er, men også i køkkenet.
- Skægkræ lever i hele boligen, og er generelt meget sky. De gemmer sig blandt andet i revner, møbler, skabe og papkasser.
- Skægkræ lever kun indendørs, og kommer ind i boligen via papkasser. De kan hurtigt brede sig mellem kædehuse og lejligheder.
Giftfri bekæmpelse af skægkræ
Det er muligt at bekæmpe skægkræ uden brug af gift, især hvis du starter bekæmpelsen tidligt. Til formålet kan du købe særlige fælder med lokkemiddel, der tiltrækker skægkræ.
Fælderne er effektive i den forstand, at de indfanger skægkræene og dræber dem, så du kan holde bestanden nede. Det er ufarligt for både mennesker og dyr, og dermed velegnet til familier med små børn, kat og/eller hund.
Fælder med lokkemiddel adskiller sig fra de klassiske limfælder ved at de er effektive i flere måneder, og derfor skal de ikke udskiftes med jævne mellemrum.
Find giftfrie skægkræ-fælder hos Proverm
Bekæmpelse af skægkræ med gift
Der findes endnu ikke gift, som kan bruges af privatpersoner til bekæmpelse af skægkræ. Her skal du have fat i et skadedyrsfirma, som så udlægger ædegift i din bolig.
Mange har imidlertid brugt insektmidlet Trinol 810 med gode resultater, og dette middel er tilgængeligt for privatpersoner. Midlet er langt billigere end et professionelt skadedyrsfirma, og kan med fordel bruges til at holde bestanden nede.
Ulempen ved at bekæmpe skægkræ med gift er at det kan være skadeligt for dyr og mennesker. Denne risiko er man nødt til at tage højde for, især hvis man har husdyr eller små børn.
Bekæmpelse af skægkræ med fælder
Det er muligt at bruge fælder som del af en samlet indsats mod skægkræ, eksempelvis Black Stripe Delta-fælderne fra Skadedyrs-fri.dk. Mange tror dog fejlagtigt, at fælder kommer skægkræ-problemet til livs, men det er desværre ikke tilfældet.
Fælderne tager slet ikke tilstrækkeligt mange skægkræ, og effekten aftager efter blot 12 uger. Til gengæld kan de bruges til at påvise skægkræ, da de sidder fast i fælderne og dermed kan undersøges nærmere.
Klister- eller limfælder fås i mange forskellige typer, men konceptet er altid det samme: Skægkræ lokkes ind på limpladen, hvor de så sidder fast.
Hvordan undgår jeg skægkræ i min bolig?
Skægkræ kommer ind i boligen via emballage, og derfor er de svære at undgå. Man mener, at skægkræ kom til Danmark fra Norge via nethandel, men de kan også sagtens komme fra varer i dit lokale supermarked, biblioteksbøger eller sågar hospitalet.
Helt umuligt bliver det, hvis du bor i kædehus eller lejlighed, for så kan skægkræ vandre fra naboerne. Her har du reelt ingen chance for komplet udryddelse, medmindre alle beboere i ejendommen sætter ind med fælles bekæmpelse.
Det bedste, du kan gøre, er at rydde op, gøre rent og holde rodet på et minimum. Se de bedste råd herunder, hvis du gerne vil undgå skægkræ i din bolig:
- Sørg for hyppig rengøring. Skægkræ lever blandt andet af skidt og snavs, så hyppig rengøring er vigtig. Det er især vigtigt, at du støvsuger under møbler, langs kanter og i revner.
- Opbevar madvarer i plastbokse eller glasbøtter. Så undgår du, at skægkræ finder vej til melet, havregrynene og børnenes corn flakes.
- Ryd op i dine ting. Skægkræ trives på steder, hvor de kan være i fred. Har du en stor samling af bøger, LP’er eller lignende, bør du sørge for at de støves af og gennemgås med jævne mellemrum.
- Ud med papkasser. Pap og papir er guf for skægkræ. Bortskaf tomme papkasser og aviser med det samme, i stedet for at samle til bunke.
- Hold orden i garderoben. Skægkræ kan også spise bomuld og silke, så du bør gennemgå dit tøj med jævne mellemrum og skaffe dig af med ubrugt tøj.
- Opsæt klisterfælder. Klisterfælderne fanger skægkræ, men de hjælper dig også med at spore, hvor skadedyrene befinder sig, så du kan sætte ind med bekæmpelse.
- Tjek malerierne. Skægkræ formerer sig gerne bag malerier, hvor de lever af papiret og andre organiske materialer. Vend malerierne jævnligt, og støvsug ved behov.
Hvad er forskellen på skægkræ og sølvfisk?
Det er svært at se forskel på skægkræ og sølvfisk med det blotte øje, især hvis man ikke kender forskellene på de to insekter. Det er ikke desto mindre vigtigt at kunne skelne mellem de to slægtninge, da det kun er skægkræ, der betragtes som et skadedyr.
Sølvfiskens kendetegn
- Skinnende sølvgrå krop uden skæg
- Korte antenner, især bagtil
- Kravler kun på gulvet og ikke væggen
- Lever typisk i fugtige klimaer, f.eks. badeværelset
Skægkræets kendetegn
- Matgrå/lysebrun krop med skæg langs siderne
- Lange antenner foran og bagtil
- Kravler både på gulve og vægge
- Lever i hele boligen, oftest i revner, skabe og møbler
Hvor lever skægkræ, og hvor kommer de fra?
Skægkræ lever indendørs, og trives i et almindeligt indeklima. I modsætning til deres skinnende slægtning, sølvfisken, har skægkræ ikke behov for høj fugtighed. De trives især ved temperaturer mellem 16 og 30 grader, og er aktive om natten (selvom de da også kan ses om dagen). Derfor ses skægkræ i hele boligen, hvorimod sølvfisken holder sig på badeværelsesgulvet i nærheden af afløb.
Man mener, at skægkræ kom til Danmark fra Norge og/eller Sverige via pakkeposten, og derfor eksploderede bestanden i takt med den stigende nethandel. Vi skal ikke længere tilbage end årene 2017-2018, før skægkræ var et relativt ukendt skadedyr i Danmark. Skægkræ rejser typisk som blinde passager i papemballage, og ungerne kan være meget små. De er svære at opdage, og de formerer sig hele året.
Hvad spiser skægkræ?
Skægkræ er altædende, men har en særlig forkærlighed for cellulose, sukker og stivelsesholdige fødevarer. I modsætning til deres slægtning, sølvfisken, har skægkræ et enzym i tarmen, som gør dem i stand til blandt andet at fordøje papir, og derfor findes de ofte i papkasser, bøger og LP’er.
Sukker- og stivelsesholdige fødevarer tæller blandt andet mel, pasta, ris og brød, og skægkræ kravler gerne ind i køkkenskabene.
Skægkræ spiser blandt andet:
- Tapet
- Pap og papir (f.eks. bøger, flyttekasser, LP’er)
- Tøj og tekstiler af bomuld og silke
- Malerier
- Kolonialvarer i papirsposer: Mel, pasta, ris, havregryn, brød, m.m.
- Støv og snavs
- Døde insekter, inkl. skægkræ
Faktisk kategoriseres skægkræ netop som skadedyr på grund af deres glubende appetit, og de kan udrette stor skade på bogsamlinger, tøj og tapet, hvis bestanden får lov at leve i fred.
FAQ om skægkræ
Er skægkræ farlige for mennesker?
Nej, skægkræ er som udgangspunkt ikke farlige for mennesker eller dyr. Til gengæld kan de være meget genererende, hvis der er mange af dem. Grunden til at de opfattes som skadedyr, er at de kan gøre stor skade på boligen, heriblandt tapet, malerier, bøger, m.m.
Kan skægkræ bide mennesker?
Nej, skægkræ bider ikke, og er generelt meget sky. De foretrækker at gemme sig, så snart det bliver lyst eller hvis de opfanger bevægelse i nærheden.
Er skægkræ et skadedyr?
Ja, skægkræ betragtes som et skadedyr, på grund af deres evne til at spise og fordøje cellulose. Det betyder bl.a., at de kan spise materialer af papir og bomuld, hvorved de kan udrette stor indvendig skade i boliger.
Kan skægkræ leve i mit tøj?
Ja, skægkræ er kendt for at leve i tøj, og trives især i en garderobe med tøjbunker, der sjældent er i brug. Derfor er det en god idé at opbevare ubrugt tøj på et koldt sted, eksempelvis skuret, indtil det igen skal bruges.
Hvilken temperatur dør skægkræ ved?
Skægkræ stopper med at vokse og spise, hvis temperaturen falder til 16 grader. Hæves temperaturen til 35-40 grader eller derover, vil bestanden også hurtigt reduceres. Problemet er desværre bare, at boliger helst skal holdes over de 16 grader, og temperaturen kommer sjældent over 30 grader i en almindelig beboelsesejendom.
Man kan dræbe skægkræ ved at putte dem i en dybfryser i 3-4 dage.
Hvor lægger skrægkræet sine æg?
Skægkræ foretrækker at lægge sine æg i sprækker og revner, men generelt er de meget nøjsomme hvad habitat angår. Derfor kan æg findes alle steder, hvor der er mørkt og fredeligt, eksempelvis i ubrugte flyttekasser, bogsamlingen, bag køkkenskabe, osv.
Er skægkræ altædende?
Ja, skægkræ er altædende, men de har en forkærlighed for celluloseholdige materialer såsom papir, pap, bomuld og lignende. Skægkræ spiser dog også mel, brødkrummer, pasta, ris, havregryn osv., og de spiser sågar døde insekter (heriblandt døde skægkræ).
Er skægkræ tegn på dårligt indeklima?
Nej, det er en udbredt misforståelse, at forekomsten af skægkræ er et tegn på dårligt klima. Man kan ikke bekæmpe skægkræ ved hyppig udluftning eller affugtning, da de trives i alle indeklimaer. Sølvfisk, derimod, er kendt for at leve i fugtigt indeklima, eksempelvis på badeværelset, og de kan nemt bekæmpes ved hyppigere udluftning og affugtning.
Kan skægkræ leve i min seng?
Ja, skægkræ kan leve i både sengen og sofaen. Da de er sky af natur foretrækker de imidlertid at gemme sig under sengen eller sofaen, og kommer sjældent frem hvis de fornemmer den mindste form for bevægelse. Derfor ser man dem kun sjældent (eller aldrig), mens man ligger eller sidder i sengen/sofaen.