Fibernettet er i hastig fremgang over hele landet. Selskaber som TDC, Fibia og GlocalConnect arbejder med at rulle fiberbredbånd ud til flere adresser, og i nogle kommuner er mere end 90% af alle husstande koblet på det hurtige fibernet. Det betyder, at flere kan få hurtigt og stabilt internet, som også er fremtidssikret.
Hvis du vil have fiberbredbånd kan du finde hjælp i denne guide. Vi har fundet de bedste udbydere på markedet i samarbejde med vores søstersite Billigt-internet.nu, så du kan blive klogere på dine muligheder.
Top 8: Bedste og billigste fiberbredbånd
- EWII – fra 300/300 mbit – ingen binding – gratis router – fra 319 kr./md.
Gå til udbyder - Jetnet – fra 100/100 mbit – 6 mdr. binding – router kan lejes – fra 249 kr./md.
Gå til udbyder - Telenor – fra 50/50 mbit – 6 mdr. binding – gratis router – fra 319 kr./md.
Gå til udbyder - Hiper – fra 100/100 mbit – 6 mdr. binding – gratis router – fra 279 kr./md.
Gå til udbyder - Bolignet – 1000/1000 mbit – 6 mdr. binding – ingen router – fra 199 kr./md.
Gå til udbyder - Telia – fra 100/100 mbit – 6 mdr. binding – gratis router – fra 329 kr./md.
Gå til udbyder - Fastspeed – fra 1000/500 mbit – 6 mdr. binding – gratis router – fra 269 kr./md.
Gå til udbyder - Norlys – fra 500/500 mbit – 6 mdr. binding – gratis router – fra 359 kr./md.
Gå til udbyder
#1 – EWII
Gå til udbyder og tjek adresse
EWII dækker det meste af landet gennem sit eget fibernet og andre fiberselskaber, som de lejer sig ind hos. Derfor er det højst sandsynligt at du kan få fiberbredbånd hos EWII, og du slipper tilmed for bindingsperiode.
EWII har, som en af de eneste danske internetudbydere, valgt at fjerne bindingsperioden for deres abonnementer. Det giver dig en ekstra sikkerhed som forbruger, da du kan opsige abonnementet når som helst.
Der medfølger selvfølgelig stadig en trådløs router til dit abonnement.
#2 – Jetnet
Gå til udbyder og tjek adresse
Hos Jetnet kan du få billigt fibernet, men du skal selv skaffe trådløs router. Det er vilkåret, hvis du vil have det billigste fiberbredbånd på markedet. I vores optik er det fint, da du så får mulighed for at vælge en router der passer til husstandens behov.
Jetnet blev oprindeligt sat i søen af Fastspeed, som er en uafhængig internetudbyder. De tilhører altså ikke en af de store udbydere, og derfor er de ivrige efter at kapre kunder. Det afspejler sig naturligvis i priserne, men også i leveringsmulighederne. Jetnet har, i kraft af Fastspeeds mange leverandøraftaler, adgang til et stort antal fibernetværk i Danmark. Det kan derfor betale sig, at lave et adresseopslag hos Jetnet, hvis du vil have billigt fiberbredbånd uden tilhørende udstyr.
Bemærk: Hvis du alligevel ønsker en trådløs router fra Jetnet, kan den lejes for 20 kroner ekstra per måned.
#3 – Telenor
Gå til udbyder og tjek adresse
Telenor har desværre valgt at genindføre bindingsperiode på fiberbredbånd, men ikke desto mindre har de stadig et solidt tilbud til nye kunder. Der er ofte rabat at hente, så du kan spare mange penge.
Ydermere får du en glimrende trådløs router med til dit abonnement, men du kan også opgradere til en Wi-Fi 6 router for en månedlig ekstraomkostning på 20 kroner. Wi-Fi 6 routeren understøtter højere hastigheder og kan håndtere flere enheder samtidigt, uden det påvirker netværkets hastighed. Det er altså en god router for husstanden, der har mange samtidige brugere på nettet.
#4 – Hiper
Gå til udbyder og tjek adresse
Hiper ejes ganske vist af Nuuday, som er en del af TDC-koncernen. De startede som en uafhængig udbyder, men efter et par år med vind i sejlene blev de opkøbt af TDC. Ikke desto mindre er Hiper stadig konkurrencedygtige på priser og produkter, hvilket også gælder for deres fiberbredbånd.
Da Hiper samarbejder med en lang række fiberselskaber landet over, er der gode chancer for at du kan blive kunde. I skrivende stund kan Hiper levere bredbånd via fibernettet hos TDC, EWII, Nord Energi, Eniig, Syd Energi, Fibia, Energi Fyn og Thy-Mors Energi. Hold gerne øje med Hipers hjemmeside, da der løbende laves aftaler med nye fiberselskaber.
Hos Hiper får du selvfølgelig også en trådløs router med til dit abonnement, og der er intet oprettelsesgebyr hvis du vælger en forbindelse på 1000 mbit.
#5 – Bolignet
Gå til udbyder og tjek adresse
Bolignet er en mindre udbyder, som er uafhængig og billig. Her kan du få fiberbredbånd uden en masse forpligtelser, men til gengæld skal du selv købe eller leje en trådløs router.
Hos Bolignet er det ikke helt gennemskueligt, om der er bindingsperiode eller ej, men det er der altså. Du slipper således ikke for 6 måneders binding, men til gengæld kan du være heldig at få markedets billigste fiberbredbånd. Det afhænger selvfølgelig af, hvor i landet du bor, da priserne er forskellige fra ét fibernet til et andet. Derfor anbefaler vi, at du tjekker din pris hos Bolignet.
#6 – Telia
Gå til udbyder og tjek adresse
Telia er for alvor begyndt at røre på sig, og de kan efterhånden tilbyde fiberbredbånd på mange adresser landet over. Priserne er relativt høje, men til gengæld har de ofte et godt tilbud til nye kunder. Derfor kan du spare mange penge i bindingsperioden, og derefter kan du beslutte om du er tilfreds eller ønsker at opsige abonnementet.
En af de store fordele ved et abonnement fra Telia, er at du kan få rabat på en masse forskellige streamingtjenester. Der er altså gode muligheder for at spare penge, hvis du abonnerer på flere af de populære streamingtjenester.
#7 – Fastspeed
Gå til udbyder og tjek adresse
Hos Fastspeed kan du kun vælge en enkelt hastighed: 1000 mbit. Til gengæld er priserne blandt de laveste på markedet, og der medfølger alligevel en gratis trådløs router. Du skal altså ikke selv ud og købe udstyr, og det er en fordel hvis du vil spare penge på oprettelsen.
Hvis du er ny kunde, kan du ofte få en hel pakke med gratis produkter med til dit abonnement. Produkterne kan bruges i op til 6 måneder uden det koster noget, og oprettelsen er ligeledes gratis. Der er altså mange gode grunde til at blive kunde hos Fastspeed.
En sidste ting, som gør Fastspeed interessant, er at de er en uafhængig udbyder. De har i mange år haft stort fokus på vækst, og det betyder at de aktivt arbejder for at beholde så mange kunder som muligt. Det kan de selvfølgelig kun, hvis de fortsat gør sig attraktive for såvel nye som gamle kunder.
#8 – Norlys
Gå til udbyder og tjek adresse
Hos Norlys kan du ikke bare få hurtigt fiberbredbånd, men også bedre trådløst udstyr. Norlys er nemlig en af de eneste udbydere på markedet, som kan levere et bedre og mere avanceret trådløst netværk. Du betaler kun en lille merpris for dette.
Hvis du vælger et såkaldt “Internet Plus”-abonnement, får du op til 4 Wi-Fi enheder med i dit abonnement. Prisen er kun 20 kroner højere end et standard-abonnement, og til gengæld er du sikker på at være dækket i hele huset. Desværre slipper du ikke for 6 måneders binding, men til gengæld har de ofte tilbud til nye kunder.
Hvad er fibernet?
Fibernettet består af lyslederkabler. Du har måske set dem blive nedgravet i dit lokalområde: Store kabelruller med et orange kabel, der ligger langs vejen og graves ned i store dele af landet for tiden.
Lyslederkablerne er i stand til at transportere data med lysets hast, og derfor kan du få stabilt og hurtigt internet selvom du bor udenfor større byer. Man behøver nemlig ikke at bo tæt på en central, som det ellers er tilfældet med internet via antennestikket eller telefonstikket, og derfor er fibernettet særligt attraktivt for landområder.
I Danmark har vi ikke kun ét fibernet: Fiberselskaber, internetudbydere og energiselskaber arbejder hver især på at udbrede fibernettet i bestemte områder, og derfor kan udrulningen ske så hurtigt. Desværre betyder det også, at udbyderne skal lave aftaler med de enkelte selskaber, og derfor kan udbuddet variere fra by til by. I nogle områder er det sågar kun muligt at få fiberbredbånd hos en enkelt udbyder, mens det i andre områder er muligt at vælge mellem flere udbydere.
Et eksempel herpå er NEF’s fibernet i det nordlige Fyn, hvor det p.t. kun er muligt at få fiberbredbånd gennem Waoo. Har du fibernet gennem TDC, kan du derimod vælge mellem en lang række forskellige udbydere.
Kan du få fibernet?
Du kan bruge Energistyrelsens hjemmeside, Tjekditnet.dk, til at undersøge om du kan få fiberbredbånd på din adresse. Det fungerer helt simpelt ved at ud indtaster din adresse, hvorefter du kan se oplysninger om dine forbindelsesmuligheder.
Har du ikke har adgang til fibernettet på din adresse, kan du holde øje med Bredbåndspuljen. Hvis der afsættes midler til en ny pulje, kan du spare mange penge på at blive tilsluttet fibernettet på din adresse.