Hvis du drømmer om at fylde haven med farver, der også kan nydes om vinteren, skal du kigge efter vinterhårdføre planter. Juleroser, kristtorn, enebær, magnolia og klatrehortensia er eksempler på planter, der kan tåle at stå i krukker om vinteren. Nogle urter kan også klare mosten, eksempelvis timian, persille og mynte.
Generelt har planter bedst af at stå direkte i jorden om vinteren, da rødderne er udsatte i en krukke. Men hvis du sørger for at krukkerne har et naturligt dræn og kan pakkes ind på dage med ekstraordinært frostvejr, skal de nok klare sig.
Julerose
Den smukke julerose er en middeltvoksende plante, som er velegnet til krukker. Den er fuldt vinterhårdfør og får typisk blomster i løbet af december måned. Blomstringstidspunktet afhænger dog af vejret, så det kan rykke sig en smule hvis vinteren er mild.
Blomsterne på en julerose er typisk hvide, men der findes også arter med grønne, violette og rosa blomster. Julerosen er nem at passe, så længe den står i en veldrænet krukke. Jorden skal helst holdes let fugtig, så husk at vande i tørre perioder.
Skimmia
Skimmia er en stedsegrøn bladplante, som kan blive temmelig stor. Det er en surbundsplante, som gerne skal vendes med regnvand eller kalkfrit vand, så på den måde er den en smule mere krævende end andre vinterhårdføre planter.
Skimmia trives vældigt fint i krukker, og den vil blandt andet pynte foran hoveddøren. Her vil den hilse familien velkommen i de kolde måneder, hvor den står med flotte røde knopper. Til foråret bliver knopperne til de fineste, små blomster. Det er en skøn og kompakt plante, der spreder hygge gennem hele vinteren.
Bjerg-te
Bjerg-te er en stedsegrøn bunddækkeplante, som trives i surbundsjord. Den har det bedst i halvskygge eller skygge, og kan altså sagtens stå i en krukke på altanen eller terrassen. Bjerg-te er selvfølgelig fuldt ud vinterhårdfør, og de røde bær sidder hele vinteren.
I det tidlige forår prydes planten af hvide, klokkeformede blomster. Den får også nye, kobberfarvede skud i foråret, og den breder sig hurtigt under rette forhold. I krukker er den selvfølgelig lidt nemmere at styre.
Planten er nøjsom, og og trives fint i en let fugtig jord.
Kristtorn
Det er nemt at kende kristtorn på de mørkegrønne blade, som er blanke og stikkende. Den er kendt vidt og bredt som en rigtig juleplante, fordi den får de flotteste, røde bær i det sene efterår.
Kristtorn er selvfølgelig en fuldt ud vinterhårdfør plante, som trives fint i krukker. Den kan have brug for at blive vandet indimellem, hvis vejret er meget tørt, da den ikke tåler udtørring.
Enebær
Enebær er en lav, stedsegrøn busk med nåle. Almindelig enebær holder sig helt nede på omkring 30-50 centimeter i højden, men kan blive helt op til 3 meter bred. Nålene er grågrønne og stikkende, og bærkoglerne sættes i løbet af september eller oktober måned.
Du kan sagtens sætte enebær i krukker, så længe du bruger en god, næringsrig muldjord. Den kan også bruges som bunddække under større træer eller andre stedsegrønne planter.
Dværgmispel
Dværgmispel er endnu en vinterhårdfør, stedsegrøn plante, der klarer sig fortræffeligt i krukker gennem vinteren. Planten er også god som bunddække, hvor den hurtigt vokser sig stor og tæt.
I af foråret blomstrer den rigt med små hvide blomster, som indeholder masser af god nektar til havens bier. Efter blomstringen kommer der små røde bær, som nydes af havens fugle i løbet af vinteren. Det er altså ikke bare en smuk plante til vintermånederne, men også en god nytteplante til fugle og insekter.
Dværg hvidgran
Dværg hvidgran er et smukt, lille nåletræ, som naturligvis er vinterhårdført og velegnet til store krukker. Under normale omstændigheder bliver træet ikke højere end en meter, og det er langsomt voksende.
Ved første øjekast må du ikke lade dig snyde af de blågrønne nåle. De er bløde og stikker ikke. Dværg hvidgran trives bedst på en solrig placering, og har godt af lidt gødning i ny og næ.
Slangeskæg
Slangeskæg er en god, vinterhårdfør og stedsegrøn plante, som trives fint i krukke. Bladene er næsten sorte, læderagtige og græslignende. Det er en rigtig flot og anderledes plante, som blomstrer i sommermånederne.
Planten trives bedst i sol eller halvskygge, og har godt af lidt gødning i vækst- og blomstringsperioden. Den skal også have masser af vand i løbet af sommeren, men den kan nøjes med en lille smule i løbet af vinteren.
Klatrehortensia
Klatrehortensia er en robust og hårdfør plante, der trives fint i krukke i løbet af vinteren. Den behøver ingen tildækning, og vil med tiden klatre opad hvis den får lov til det. Alternativt kan den vokse sig til et stort bunddække.
I løbet af sommermånederne ses store blomsterstande, som dufter særligt meget om aftenen ved skumringstid. Da klatrehortensia er en løvfældende plante, vil den stå uden blade i løbet af vinteren. Grenene kan du eksempelvis pynte med en lyskæde, så du også kan nyde godt af planten i vintermånederne.
Canadisk hønsebær
Canadisk hønsebær er en skøn, vinterhårdfør plante, som trives fint i krukker. Det er en løvfældende staude, som får smukke hvide blomster mellem maj og juni. Blomsterne er eftertragtede blandt humlebier og vilde, solitære bier. Når blomsterne forsvinder, pibler der røde, spiselige bær frem på planten. Bærrene smager ikke af særlig meget, men nydes af havens fugle.
Selvom canadisk hønsebær ikke er grøn om vinteren, er den alligevel en god plante at have i krukker. Den skal helst ikke tørre ud, men ellers er den nem at passe.
Alunrod
Det er svært at sammenligne alunrod med andre planter, fordi udseendet er så specielt: Bladene har et karakteristisk udtryk, og hver art varierer i farverne. Alunrod er en flerårig staude, som er vinterhårdfør og trives i krukke.
I løbet af foråret får den smukke, klokkeformede blomster, som havens insekter nyder godt af. Den bliver sjældent særlig høj, men kan brede sig over et større areal hvis den får lov.
Urter
- Oregano
- Timian
- Persille
- Mynte
En sidste mulighed er urter, som også kan være ganske fine i krukker. Af vinterhårdføre varianter kan blandt andet nævnes oregano, timian, persille og mynte, som alle trives fint i det kolde vejr.
Som en ekstra bonus kan du nyde godt af urterne i madlavningen. De smager alle fortræffeligt i en varm suppe eller gryderet, som de fleste af os nyder i løbet af vinteren.
Sådan beskytter du dine planter mod vinterkulden
Selvom planterne er vinterhårdføre, kan du med fordel beskytte dem lidt ekstra om vinteren. Her er et par gode råd, som kan hjælpe med at beskytte dine planter mod den værste vinterkulde:
- Isolér omkring krukkerne. Det er en god idé at pakke krukkerne ind i et tæppe, noget halm eller bobleplast, så rødderne ikke får frost.
- Sørg for at krukkerne er veldrænede. Det er vigtigt, at vand kan løbe ud i bunden, da det ellers kan udvide sig og ødelægge krukken.
- Koniske krukker er bedst til vinterplanter. Så udvider jorden sig primært opad, og du mindsker risikoen for ødelagte krukker i løbet af vinteren.