Hvilke træsorter er bedst, og hvor skal gulvet ligge? Der findes forskellige typer trægulve, som er gode til forskellige formål. Se her, hvad du skal kigge efter, når du skal vælge dit nye trægulv.
Der er mange beslutninger at træffe, når du skal have nyt trægulv. Hvilken træsort skal du vælge? Har du hund eller kat? Skal det være nemt at rengøre? Det er blot nogle af de spørgsmål, du skal stille, for at finde det bedste trægulv til dit hjem.
Få gratis rådgivning og 3 tilbud på trægulv
Det kan være en tidskrævende proces at vælge det rette trægulv, finde et gulvfirma og få gulvet monteret efterfølgende. Enten skal du stå for det hele selv, eller også kan du benytte vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.
Du får hjælp og vejledning til at beskrive din opgave, og dernæst modtager du 3 tilbud på din opgave. Det er både gratis og uforpligtende.
- Nemt og hurtigt svar på forespørgsel
- Over 650.000 formidlede opgaver
- 100% uforpligtende og gratis rådgivning til din gulvopgave
Trægulv typer
Det første, du skal beslutte, er gulvtypen. Trægulve findes i flere typer, som har forskellige fordele og ulemper. Det er vigtigt at du sætter dig ind i de forskellige typer, så du får et gulv der passer til dine behov.
Laminatgulve
Laminatgulve er den billige løsning, så her kommer du langt selvom budgettet er stramt. Typisk er laminatgulvet bygget op af forskellige lag, og det består primært af krydsfiner eller spånplade. Herpå er det limet et print, som så til sidst er overfladebehandlet.
Du kan få laminatgulv i de fleste trætyper, og det er ganske nemt at vedligeholde. Det kræver nemlig intet kendskab til trægulve, men til gengæld er holdbarheden i den korte ende.
Laminatgulvet er velegnet til rum med let trafik.
Parketgulve
Parketgulvet er det foretrukne valg i de fleste boliger. Det er nemt at montere, men også holdbart, da det har en belægning af massivt træ øverst. Typisk er det øverste lag et par millimeter tykt, og dette er så limet på et bræt af noget fyr eller gran. Parketgulve fås med forskellige overfladebehandlinger, eksempelvis lak eller olie. Det mest populære er lak, da det holder længe og er nemt at rengøre.
Et parketgulv egner sig til de fleste rum, men anbefales dog ikke i vådrum.
Plankegulve
Plankegulve er dyrere end andre gulvtyper, og det er der flere grunde til: Først og fremmest er plankegulve lavet af massivt træ, men billigere alternativer er også lavet af træfinér, som er monteret på træplader. Sidstnævnte har altså et lag bestående af massivt træ øverst, og det nederste lag er af noget billigere træ. Det kan sammenlignes med parketgulve, dog uden de typiske stavparketter.
Massivt trægulv
Massive trægulve er flotte, men de er også dyre. De består af hele, massive træplanker, som lægges i fulde længder. Efterfølgende får de en behandling, eksempelvis med lak eller olie, så de bedre tåler hverdagsbrug.
Det er ikke så udbredt med massive trægulve længere, men det var meget udbredt i gamle dage. Af samme grund ser man ofte massive trægulve i gamle boliger, som ofte kan blive meget flotte hvis de slibes og behandles på ny.
Sildebensgulv
Sildebensgulve minder lidt om parketgulve, men her er stavene altså lagt i et sildebensmønster. Hver stav kan enten være af massivt træ eller lagopbyggede brædder, hvoraf sidstnævnte er det mest udbredte i dag. Lagopbyggede brædder har et øvre lag af massivt træ, som typisk har en tykkelse på et par millimeter, og det nederste lag er en kerne af fyr, gran eller spånplade.
Et sildebensgulv passer fint ind i en stue, men bliver til gengæld hurtigt dominerende i mindre rum.
Mønstergulv
Hvis det skal være ekstra fint, kan du vælge et mønstergulv. Det var meget udbredt i fine, gamle boliger, men kræver også en stor portion teknisk snilde at lægge korrekt. Det er som regel ikke noget, man lige kan finde i sin gulvbutik, så her skal du måske opsøge en specialist på området.
De bedste træsorter til gulve
Det er vigtigt, at du orienterer dig om træsorterne og deres forskellige kvaliteter. Du skal nemlig ikke kun kigge på udseendet, men også slidstyrken.
Fyr, gran og birk
Fyr, gran og birk er lyse træsorter, som er pæne i moderne boliger. Desværre er de også bløde, hvilket giver højere risiko for buler og ridser. Det er dog muligt at få udbedre ridser på massive trægulve, medmindre de er for dybe.
Ask, bøg og eg
Ask er en lys træsort, hvorimod bøg og eg læner sig mod de mørkere træsorter. De er hårdere og dermed mere robuste, hvilket er en fordel i trafikerede rum. Af samme grund er disse træsorter også blandt de mest populære, da de fås med et væld af overfladebehandlinger.
Hvor skal trægulvet ligge?
Det er ikke ligegyldigt, hvor trægulvet skal lægges henne. Gulvet i soveværelset slides naturligvis mindre end gulvet i entréen, så det skal du huske at tænke på.
Kigger du efter et trægulv til entréen, skal du altså have fat i et gulv med en højere slidstyrke, hvorimod soveværelset tåler mindre robuste typer gulv.
Hvad skal trægulvet kunne holde til?
Hvis du har hund eller kat, skal du tænke over hvilken gulvtype, du vælger. Laminatgulve anbefales ikke til boliger med hund og kat, da de simpelthen slides for hurtigt. Til gengæld kan det betale sig at vælge et plankegulv, da det kan slibes og repareres ad flere omgange. Dybe ridser kan altså oftest slibes væk, så det er altså værd at gå et nøk opad i prisniveauet.
Et holdbart trægulv er normalt en god investering, særligt hvis du går med salgstanker, da det appellerer til flere slags købere.
Hvilken overfladebehandling skal trægulvet have?
Du kan få trægulve, som er ubehandlede, men normalt er det forbehandlet fra fabrikken. Der findes følgende overfladebehandlinger til trægulve:
- Lud
- Olie
- Bejdse
- Sæbe
- Lak
Den mest almindelige type overfladebehandling er lak, som fås i både glatte og børstede udgaver. Lud, olie, bejdse og sæbe kan hjælpe med at fremhæve træets struktur, men nogle behandlinger har også pigmenter som enten kan gøre træet lysere eller mørkere.
Før du vælger overfladebehandling, er det værd at undersøge vedligeholdelsen og kvaliteterne ved dem alle.
Hvilken vedligeholdelse kræver trægulve?
Trægulve kræver regelmæssig vedligeholdelse, men måske ikke så ofte, som du tror. Et almindeligt trægulv kan sagtens holde i 5-10 år uden behandling, men det afhænger af husstandens størrelse og sammensætning. En familie med små børn og/eller hund/kat, vil typisk slide mere på gulvet end en mindre husstand med 2 voksne.
Typisk hyrer man et gulvfirma til at slibe gulvet og give ny overfladebehandling, men det koster altså lidt.
Det kan være en god idé at lægge gulvtæpper i belastede områder, for at undgå slitage i små områder. Man kan nemlig ikke plet-behandle et trægulv, så det ville være synd hvis noget af gulvet blev slidt op før resten.
Passer trægulvet til boligen?
Slutteligt er det værd at tænke over, hvilken type trægulv, der passer til din bolig. Står du og skal sælge, er det bedst med et lyst trægulv. Særligt i ældre huse, hvor lysindfaldet ikke altid er optimalt.
I et hus med godt lysindfald kan du sagtens vælge en mørkere gulvtype, men i huse med mindre naturligt lys er det en god idé at holde sig til de lyse træsorter.
Husk også at tænke over, om dit hus passer til dit valgte trægulv. Moderne parcelhuse passer eksempelvis bedst til lyse parket- eller plankegulve, men kan i nogle tilfælde også bære et sildebensgulv. Modsat duer et ældre hus ikke nødvendigvis til parketgulve, så her bør man i stedet gå op i et massivt plankegulv for at bibeholde den originale stil.
Huskeliste til valg af trægulve
Her har vi samlet en række gode tips og råd, som vi selv har tilegnet os i vores søgen efter det bedste trægulv:
- Skaf vareprøver af dit foretrukne gulv: Det er hos de fleste forhandlere muligt, at købe en lille vareprøve på et gulv. Så modtager du eksempelvis et stykke på 20-30 centimeter, så du kan se gulvet inden køb.
- Indhent flere tilbud fra forskellige firmaer: Lad dig ikke stille tilfreds med det første tilbud, du indhenter. Kontakt et par forskellige firmaer, og mærk efter hvad du bedst kan lide.
- Husk, at gulvet skal ligge i boligens længderetning: I stuen vil man eksempelvis altid lægge gulvet parallelt med den længste væg, og i resten af boligen lægges gulvet i samme retning.
- Vær omhyggelig, når du vælger gulvets overfladebehandling: Valget kan ikke gøres om, og det har betydning for vedligeholdelsesbehovet i de næste 30-40 år (eller mere).
- Vælg et gulv, der passer til din bolig: Massive trægulve passer eksempelvis bedst til gamle flerplanshuse, hvorimod parketgulve passer til moderne parcelhuse.
- Hold dig til én slags gulv: Hvis du lægger et egetræsgulv i ét rum, skal du også lægge egetræsgulv i de andre rum. Ellers bliver det noget rod med de mange gulvtyper.
- Tænk også på den næste ejer af huset: Det er en god idé at fremtidssikre huset. Lyse, massive trægulve er altid eftertragtede, men parketgulve er også tidløse i deres look.