En god router giver stabilt internet og hurtigt netværk i hele hjemmet. Udvalget er stort, og det er ikke ligegyldigt hvilken router du vælger. Vi har undersøgt markedet, og fundet de bedste trådløse routere netop nu. Se dem alle her.
6 bedste routere
Vi har undersøgt markedet og fundet de bedste trådløse routere netop nu. Vi har vurderet de enkelte modeller ud fra en række fastsatte parametre, og sammenholdt testresultater på tværs af forskellige kilder.
- Bedste router til stor bolig: ASUS ZenWiFi Pro ET12
- Bedste router til lille bolig: TP-Link Archer AX72
- Bedste billige router: Google Nest Wifi
- Bedste 4G-router: TP-Link Archer MR600
- Bedste 5G-router: Huawei 5G CPE Pro 2
- Bedste router til gaming: ASUS RT-AX86U Pro
Bedste router til stor bolig
ASUS ZenWiFi Pro ET12
Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Fordele
- Meget hurtigt trådløst netværk.
- Nem opsætning og god app.
- Kraftfuld hardware og høj ydeevne, selv ved mange tilsluttede enheder.
- Gode udvidelsesmuligheder.
- Flot, futuristisk design.
Ulemper
- Temmelig dyr.
- Ingen USB-porte.
Den bedste router til den store bolig er ASUS ZenWiFi Pro ET12. Den er ikke bare en router, men et mesh-system. Systemet består således af to enheder, der kobles sammen. Resultatet er et hurtigt netværk med en bredere dækning, der rækker til et stort hus. ASUS ZenWiFi Pro ET12 klarer sig glimrende i test. Eksempelvis hos Komputer for alle, Tweak, Root Nation og Lyd & Billede – alle steder med topkarakter.
Systemet udmærket sig særligt ved den høje, stabile hastighed. Ikke mindst på korte afstande, men også på relativt lange afstande. På trods af at der “kun” er to trådløse enheder i dette system, scorer det højt på ydeevnen i forskellige scenarier. Dette er en stor fordel hvis du bor i et større hus på 150 kvadratmeter eller mere, men også hvis mange enheder bruger nettet samtidigt. Fordelen ved ASUS ZenWiFi Pro ET12 er nemlig, at det har mange kræfter, som sætter ind når mange enheder trækker på netværket samtidigt.
Installation og opsætning er også nemt – det kan eksempelvis klares via app, hvor du blot skal scanne en QR-kode på den trådløse enhed. Der er med andre ord meget få ulemper, udover den høje pris. Det er et dyrt system, som altså bedst egner sig til den krævende bruger.
Noget, som til gengæld er smart, er understøttelsen af ASUS’ AiMesh-teknologi. Det går i korte vendinger ud på, at andre AiMesh-kompatible routere kan kobles sammen med ZenWiFi Pro ET12, hvorved du kan udvide netværket med billigere trådløse enheder. Har du eksempelvis en plet i haven, hvor du ønsker trådløst netværk, kan det klares med en billig trådløs AiMesh-kompatibel router.
Du kan se mere om ASUS AiMesh i videoen herunder:
Specifikationer
- Wi-Fi standard: Wi-Fi 6E
- Hastighed: Op til 4804 Mbps
- USB-porte: Ingen
- LAN-porte: 3 stk.
- MU-MIMO: Ja
Bedste router til lille bolig
TP-Link Archer AX72
Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Fordele
- God og stabil dækning i den lille bolig.
- Høj hastighed med Wi-Fi 6 standard.
- Kan udvides til mesh-system ved tilkøb af OneMesh-kompatible enheder.
- Indbygget USB-port på trods af den lave pris.
Ulemper
- Nogle forældrekontrol-funktioner kræver betalt HomeShield Pro-abonnement.
- Klodset design med hele 6 udvendige antenner.
TP-Link Archer AX72 er den bedste router til den lille bolig. Den er bedst i test hos Tek.no og topscorer hos blandt andet Blacktubi og Geek Culture. Med den nyeste Wi-Fi 6 standard får du høj hastighed og god dækning i hele boligen, så flere enheder kan udnytte det hurtige netværk samtidigt.
Routeren klarer sig godt i test, fordi den sikrer god og stabil dækning i alle mindre boliger. Da den nyeste Wi-Fi 6 standard understøttes, kan du opnå hastigheder på op til 4804 Mbps. Den har også MU-MIMO teknologi, så du bedre kan udnytte den fulde kapacitet i dit trådløse netværk. Hvis du skulle få brug for det, kan du også udvide netværket med OneMesh-kompatible enheder. TP-Link Archer AX72 kan kobles sammen med en række kompatible Wi-Fi extenders, hvorved du eksempelvis kan få hurtigt trådløst netværk i din have, i garagen eller kælderen.
Ønsker du at koble en ekstern harddisk, en printer eller lignende til din router, er det muligt via den indbyggede USB-port.
Selvom TP-Link Archer AX72 overordnet er en god trådløs router, har den også et par ulemper. Der medfølger eksempelvis en smart sikkerhedsplatform ved navn HomeShield, men visse funktioner er kun tilgængelige i Pro-versionen, som koster penge. Routerens design er også en smule klodset, hvilket kan være en ulempe for nogen.
Specifikationer
- Wi-Fi standard: Wi-Fi 6
- Hastighed: Op til 4804 Mbps
- USB-porte: 1 x USB 3.0 port
- LAN-porte: 4 stk.
- MU-MIMO: Ja
Bedste billige router
ASUS RT-AX56U
Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Fordele
- Meget fornuftig pris.
- Relativt høje hastigheder.
- Nem og enkel opsætning.
- God app, der er let at anvende.
- Funktionelt design.
Ulemper
- Lidt klodset med de store antenner.
- En smule langsom, hvis flere enheder kobles på samtidigt.
Den bedste billige router er ASUS RT-AX56U. Her får du en god trådløs router med Wi-Fi 6 standard til langt under 1000 kroner, og den fungerer glimrende i mindre boliger. Det er dog ikke det eneste, den kan bruges til, da den også kan indgå i et AiMesh-kompatibelt system. Det betyder, at den eksempelvis kan bruges som forlænger-enhed til et eksisterende trådløst netværk, så du kan øge rækkevidden på dit netværk.
ASUS RT-AX56U anbefales som det bedste køb hos Tek.no, og derudover er den topscorer hos både Networks Hardware og MBReviews. Den har mange nyttige funktioner og teknologier, såsom MU-MIMO, der optimerer hastigheden på netværket, et par USB-porte så du kan tilslutte forskelligt udstyr, samt en god sikkerhedsplatform. Det hele kan selvfølgelig styres via ASUS’ velfungerende app, så du ikke skal logge ind i et browservindue og besværes med brugernavne og kodeord.
Da det er en billigere trådløs router, giver du selvfølgelig også afkald på nogle ting. Den har i sagens natur ikke lige så mange kræfter som dyrere modeller, og nogle vil måske synes at den er klodset med de lange antenner. Rækkevidden er også begrænset, så den skal helst placeres centralt i boligen. Med dette in mente får du stadig en fortræffelig trådløs router, som er fremtidssikret i mange år frem.
Specifikationer
- Wi-Fi standard: Wi-Fi 6
- Hastighed: Op til 1201 Mbps
- USB-porte: 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.1
- LAN-porte: 4 stk.
- MU-MIMO: Ja
Bedste 4G-router
TP-Link Archer MR600
Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Fordele
- Billig 4G-router.
- Fornuftige hastigheder.
- Nem at installere og opsætte.
- God og velfungerende app.
- Smart og hurtigt gæstenetværk, der kan aktiveres efter behov.
Ulemper
- Understøtter kun op til 867 Mbps på det trådløse netværk.
- Ingen USB-port.
- Forældet teknologi.
Den bedste 4G-router er TP-Link Archer MR600. Den er billig, men kan stadig imponere med høje hastigheder og fin rækkevidde. Ulempen er selvfølgelig at den kun fungerer med 4G-netværk, og du må derfor kigge langt efter 5G-hastigheder. Til gengæld slipper du langt billigere, og hastighederne på 4G-netværkerne er generelt høje.
TP-Link Archer MR600 klarer sig fint i test, blandt andet hos Komputer for alle, som roser den for at levere høje hastigheder. Hos Absolute Geeks bemærker man desuden, at et gæstenetværk kan aktiveres når behovet melder sig, og dette klares hurtigt via den tilhørende app. Det er smart, fordi det ikke kræver en computer, da alle routerens funktioner kan styres via appen.
Af ulemper er det værd at nævne svingende hastigheder på 4G-netværket. Det er ganske vist ikke routerens skyld, men 4G er altså på vej ud til fordel for det hurtigere 5G-netværk. Du kan dog stadig klemme over 100 Mbps ud af routeren, hvis den placeres optimalt og du bor tæt på en mobilmast.
Her kan du se mere om TP-Link Archer M600:
Specifikationer
- Wi-Fi standard: Wi-Fi 5
- Hastighed: Op til 867 Mbps
- USB-porte: Ingen
- LAN-porte: 3 stk.
- MU-MIMO: Ja
Bedste 5G-router
Huawei 5G CPE Pro 2
Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Fordele
- Gode hastigheder.
- Flot og diskret design, der passer ind i de fleste boliger.
- Nem app, som er hurtig og responsiv.
- Bagudkompatibel med 4G-netværket.
Ulemper
- Mangelfuld brugsanvisning.
- En smule dyr.
- Ingen USB-porte.
Den bedste 5G-router er Huawei 5G CPE Pro 2. Det er en god og stabil 5G-router, som kan præstere hastigheder på op til 2402 Mbps, så her får du altså et hurtigt hjemmenetværk uden at der skal føres internetkabler ind i din bolig.
Den trådløse 5G-router klarer sig godt i test hos Computerworld, og den er ligeledes populær blandt køberne. Med Huaweis app klares opsætningen nemt og enkelt, så du hurtigt kan gå på nettet. Har du ikke adgang til 5G-netværket på din adresse, kan den også koble på 4G-netværket. Det er smart med bagudkompatibilitet, da 5G-netværket endnu ikke dækker alle hjørner af landet.
Testpanelet hos Computerworld konstaterede, at brugsanvisningen var en smule mangelfuld og svær at anvende. Du kan dog finde de nødvendige instrukser og vejledninger på Huaweis hjemmeside, så dette er ikke nødvendigvis et problem. Routeren er en smule dyr, særligt i en tid hvor 5G-bredbånd tilbydes med gratis låne-router hos flere selskaber. Se mulighederne her: 5G bredbånd – se de bedste udbydere her.
Specifikationer
- Wi-Fi standard: Wi-Fi 6
- Hastighed: Op til 2402 Mbps
- USB-porte: Ingen
- LAN-porte: 1 stk.
- MU-MIMO: Ja
Bedste router til gaming
ASUS RT-AX86U Pro
Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Fordele
- Høje hastigheder og effektiv MU-MIMO teknologi.
- God rækkevidde.
- Konstant lav latency – stor fordel, når du spiller computer.
- Hurtig 2.5G multi-Gig LAN-port til gaming.
- Indbyggede USB-porte.
Ulemper
- Lidt klodset design.
- MU-MIMO nedsætter netværkshastigheden en smule.
Den bedste router til gaming er uden tvivl ASUS RT-AX86U Pro. Den er topscorer hos både CNET og Tom’s Guide, og den udmærker sig begge steder ved at få den højeste anbefaling.
Routeren har flere funktioner, som er særligt nyttige til computerspil. En vigtig detalje er eksempelvis den hurtige 2.5G multi-Gig LAN-port. Det er en fleksibel port, som understøtter netværkshastigheder (med kabel) på mellem 1 og 10 Gbps, og derved kan du opnå meget høje hastigheder på dit netværk.
I testen hos CNET blev en konsekvent lav latency også konstateret, efter den var blevet testet 90 gange. Det er en meget stor fordel, at latency kan holdes på et stabilt lavt niveau, når du eksempelvis spiller hurtige FPS-spil. ASUS RT-AX86U Pro formår dette, uden at prisen på routeren går på himmelflugt.
Hvis du kan leve med det lidt klodsede design, får du næppe en bedre router til gaming end denne.
Specifikationer
- Wi-Fi standard: Wi-Fi 6
- Hastighed: Op til 4804 Mbps
- USB-porte: 1 x USB 3.2, 1 x USB 2.0
- LAN-porte: 5 stk.
- MU-MIMO: Ja
Før du køber
Det er ikke ligegyldigt, hvilken router du vælger. Før du køber, bør du derfor overvejer hvad du har brug for. Herunder er et par ting, som er vigtige at overveje, når du skal have en ny trådløs router:
- Rækkevidde
Rækkevidden er vigtig, hvis du bor i en større bolig. Antenner, som kan peges i forskellige retninger kan være en fordel, hvis du bor i et hus med flere etager. - Kapacitet
Forskellige routere har forskellig kapacitet. Har I mange computere, smartphones og fladskærme i boligen, er det vigtigt at vælge en router med høj kapacitet (båndbredde). - MU-MIMO
MU-MIMO er en særligt nyttig teknologi, hvis flere enheder bruger nettet samtidigt. Kort fortalt kan MU-MIMO optimere kapaciteten i din router, og sørge for at netværket forbliver stabilt i alle situationer.
- Gæstenetværk
Mange routere kan stille et separat gæstenetværk til rådighed, så overnattende venner eller familie kan gå på nettet med eller uden kode. De har ikke adgang til hjemmenetværket, men kan f.eks. bruge gæstenetværket til at gå på nettet. - Appstyring
Det er vigtigt med en god app, hvis du skal styre adgangen til netværket (f.eks. forældrekontrol). De fleste routere kan styres via app, så husk at teste appen på din telefon før du køber. - Design
Hvide routere er mere diskrete, men med tiden kan de få en gullig farve. Sorte routere fungerer fint i et mørkt rum, men overfladerne vil hurtigt fremstå støvede.
Typer af routere – hvilken er bedst?
Der findes flere typer af trådløse routere, som er gode til forskellige formål. En simpel trådløs router er fin til den lille bolig, men den store familie kræver sandsynligvis mere. Se herunder, hvilke typer af routere der findes på markedet, og bliv klogere på mulighederne.
Simpel trådløs router
Den simple trådløse router kan sidestilles med den, man typisk får lov at låne fra sin internetudbyder. Det er en billig router med simple funktioner og en gennemsnitlig rækkevidde der fungerer i de fleste boliger.
En simpel trådløs router har typisk to antenner, men nogle modeller har interne antenner. De koster normalt under 1000 kroner, og egner sig til den lille husstand.
Trådløs router med MU-MIMO
Trådløse routere med MU-MIMO er ideelle til den moderne, digitale husholdning. Hvis I har flere enheder, som bruger nettet samtidigt, kan det være nødvendigt at optimere hastigheden på netværket. Det kan gøres med MU-MIMO teknologien, der i al sin enkelthed sørger for at fordele tilkoblede enheder på begge frekvensbånd. De fleste routere har nemlig mere end ét frekvensbånd, hvoraf det ene kan give højere hastigheder end det andet.
Routeren kan således regne ud, at computere og spilkonsoller skal placeres på det hurtige frekvensbånd, mens små enheder såsom smartphones, printere og lignende kan placeres på det andet frekvensbånd. Det giver en optimal udnyttelse af routerens fulde kapacitet, hvilket er en fordel i det moderne hjem.
Trådløst mesh-system
Et trådløst mesh-system består af flere små trådløse enheder, der er koblet sammen i et “net”. Da hver af de små enheder har egen regnekraft, får du et hurtigt netværk med en højere stabilitet.
Dette er blandt andet en fordel i en stor bolig, hvor der kan være langt mellem routeren og de forskellige rum.
Flere internetudbydere er begyndt at tilbyde internetforbindelser med tilhørende mesh-systemer, som er ideelle til den store bolig. Det gælder blandt andet Norlys, Stofa og Waoo.
4G/5G routere
4G- og 5G-routere er ideelle til dig, der har brug for en mobil løsning. Disse routere kobler sig ikke på internettet via en ledning, men derimod via det mobile netværk. Derfor skal der indsættes et SIM-kort, hvorved routeren fungerer i hele landet.
Det er en smart løsning til dig, der endnu ikke har hurtigt internet installeret på din adresse, eller som bor på flere forskellige adresser i løbet af året. Routeren sættes blot i stikkontakten, og så kobler den sig automatisk på det mobile netværk.
Vores research
Vi har foretaget omfattende research, for at finde de bedste routere på markedet. I vores søgen efter de bedste routere har vi udpeget nogle forskellige kategorier, som vi mener er relevante for størstedelen af de danske husstande. Det drejer sig om routere til store boliger, routere til små boliger, billige routere, 4G-routere, 5G-routere og routere til gaming. Alle routerne er trådløse, men kan også forbinde via netværksledning.
I vores egen analyse og vurdering har vi lagt vægt på følgende parametre: Kapacitet, hastighed, design, brugervenlighed og pris. Disse parametre mener vi, er de vigtigste når du kigger efter ny trådløs router.
Du kan læse flere tests af routere her:
- Computerworld: Test af 3 mesh-systemer (3. februar 2023)
- Techradar: Test af 10 trådløse routere til hjemmenetværket (9. januar 2023)
- Tom’s Guide: Test af 10 trådløse routere (2. juni 2023)
- Tek.no: Test af 6 billige Wi-Fi 6 routere (17. april 2022)
- Tek.no: Test af 3 billige mesh-systemer (5. februar 2023)
- Lyd & Billede: Test af ASUS ZenWiFi Pro ET12 (30. september 2022)
- Komputer for alle: Test af ASUS ZenWiFi Pro ET12 (6. december 2022)
- Tweak: Test af ASUS ZenWiFi Pro ET12 (4. juli 2022)
- Root Nation: Test af ASUS ZenWiFi Pro ET12 (23. januar 2023)
- Geek Culture: Test af TP-Link Archer AX72 (4. oktober 2021)
- Blacktubi: Test af TP-Link Archer AX72 (19. august 2021)
- Networks Hardware: Test af ASUS RT-AX56U (6. april 2022)
- MBReviews: Test af ASUS RT-AX56U (13. april 2020)
- Komputer for alle: Test af TP-Link Archer MR600 (15. juni 2022)
- Absolute Geeks: Test af TP-Link Archer MR600 (13. september 2019)
- Computerworld: Test af Huawei 5G CPE Pro 2 (30. juni 2021)
- Tom’s Guide: Test af ASUS RT-AX86U Pro (3. maj 2021)
- CNET: Test af ASUS RT-AX86U Pro (11. juni 2022)