Robotplæneklipperen er en god hjælp i haven. Den kan indstilles til at klippe græsset når ingen er hjemme, så plænen altid fremstår pæn og nyklippet. Markedet for robotplæneklippere er i rivende udvikling, og der kommer hele tiden nye modeller med avancerede funktioner. Vi hjælper dig med at finde den bedste robotplæneklipper i test, så du kan blive klogere på mulighederne.
6 bedste robotplæneklippere
Hvilken robotplæneklipper klarer sig bedst i test, og hvad skal du kigge efter? Vi har gennemgået de nyeste tests fra Danmark og udlandet, så du kan finde den bedste robotplæneklipper til din have.
Bedste robotplæneklipper all-round
Robomow RK1000
Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Fordele
- Effektiv robotplæneklipper, som giver pænt klipperesultat.
- Støjsvag motor.
- Nem at indstille og programmere (via app eller betjeningspanel).
- God til at navigere rundt om forhindringer.
Ulemper
- En smule dyr.
- Ikke helt så “smart” som nogle af konkurrenterne.
Den bedste robotplæneklipper all-round er Robomow RK1000. Den er bedst i test hos Forbrugerrådet Tænk, og får en meget høj samlet bedømmelse af Alt om Data. Selvom flere robotplæneklippere har fundet vej til det danske marked, er Robomow endnu ikke blevet rystet af pinden. I en længere årrække har deres robotplæneklippere vundet tests, og det er der selvsagt mange grunde til. En af de vigtigste årsager er klipperesultatet, som altid er pænt og ensartet. Den er også relativt støjsvag, med et angivet støjniveau på mellem 50 og 64 decibel, hvilket er lavere end de fleste robotplæneklippere på markedet.
Vi har ikke kunnet finde mange ulemper ved denne robotplæneklipper, hverken i tests eller brugernes anmeldelser af maskinen. En ting, der måske trækker en smule ned, er prisen. Den er relativt dyr, og det kan måske afskrække nogen fra at investere i den. Vi synes stadig at den er pengene værd, fordi den leverer et fint og ensartet klipperesultat.
Specifikationer
- Anbefalet plænestørrelse: Op til 1000 kvm.
- Maksimal hældning af plæne: 45 %
- Klippebredde: 21 cm.
- Støjniveau: 50 – 64 dB
Bedste billige robotplæneklipper
Worx Landroid L1000 WR147E.1
Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Fordele
- Glimrende på jævne græsplæner.
- Fornuftig pris.
- Nem at indstille og sætte igang.
- Lidt højere støjniveau end hos konkurrenterne.
Ulemper
- Ikke god i ujævnt terræn.
- Mobil app er en smule skuffende.
Den bedste billige robotplæneklipper er Worx Landroid L1000 WR147E.1. Worx dukkede næsten op af ingenting for nogle år siden, og efterhånden har de etableret sig som et godt discount-mærke i Danmark. Robotplæneklipperen klarer sig generelt godt i test, og får blandt andet ros af Alt om Data. Kvalitetsindtrykket og funktionerne overrasker positivt, og den er effektiv til at holde en græsplæne pæn og nyklippet.
Anderledes ser det ud på lidt sværere græsplæner og ujævnt terræn, hvor den nogle gange kommer til kort. Den er heller ikke helt så god til at navigere rundt om forhindringer som andre modeller, men det er ikke nødvendigvis et problem. Har du en almindelig have uden knæhøjt ukrudt og en masse forhindringer, kan Worx Landroid L1000 WR147E.1 være et glimrende valg.
Specifikationer
- Anbefalet plænestørrelse: Op til 1000 kvm.
- Maksimal hældning af plæne: 35 %
- Klippebredde: 20 cm.
- Støjniveau: 63 dB
Bedste robotplæneklipper til store haver
Worx Landroid L2000 WR155E
Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Fordele
- God til store og jævne græsplæner.
- Fornuftig pris.
- Nem at indstille og starte op.
- Høj kapacitet – klarer plæner på op til 2000 kvm.
Ulemper
- Ikke helt så god på ujævne græsplæner.
- Støjniveau er en smule højere end på andre modeller.
Til den store have er Worx Landroid L2000 WR155E et godt valg. Den kan klare en plæne på helt op til 2000 kvadratmeter, og den er samtidig relativt billig. Du får altså meget for pengene, samtidig med at du slipper for at klippe plænen selv.
Robotplæneklippere fra Worx får generelt ros for at være gode og effektive på almindelige/jævne plæner, og denne model er ingen undtagelse. Det er efterhånden også muligt at købe tilbehør til Worx-robotterne i de fleste velassorterede byggemarkeder, hvilket er en fordel til den store have. Der kan nemt smutte et stykke afgrænsningskabel eller et knivblad, så det er rart at man hurtigt kan udskifte dette.
Der hvor Worx L2000 måske kommer til kort, er på ujævne græsplæner med mange forhindringer. Den kan have svært ved at navigere rundt om forhindringer og genstande, der er efterladt i haven, men det behøver ikke nødvendigvis at være et problem for dig.
Specifikationer
- Anbefalet plænestørrelse: Op til 2000 kvm.
- Maksimal hældning af plæne: 35 %
- Klippebredde: 22 cm.
- Støjniveau: 66 dB
Bedste robotplæneklipper til små haver
Gardena Sileno Minimo 400
Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Fordele
- God robotplæneklipper, som klipper plænen jævnt og pænt.
- Støjsvag – god til små haver i tætte beboelsesområder.
- Nem at betjene.
- God og robust byggekvalitet.
- Fornuftig pris.
Ulemper
- Appen kan være lidt svær at finde rundt i.
- Kan kun klare en hældning på op til 25 procent.
Den bedste robotplæneklipper til små haver er Gardena Sileno Minimo 400. Den er bedst i test hos Gør Det Selv, og generelt får Gardena gode anmeldelser af deres forskellige robotplæneklippere.
Gardena Sileno Minimo 400 er en god og støjsvag robotplæneklipper, som passer til haver på op til 400 kvadratmeter. Den fungerer altså glimrende til tætte boligområder, da den kun genererer minimal støj under klipningen. Den leverer tilmed et rigtig fint klipperesultat, så græsplænen kan holdes flot og jævn uden din indblanding.
Der er meget få kritikpunkter, men et af dem er den tilhørende app. Den er ikke helt så nem at anvende som nogle af konkurrenternes, og opsætningen kan være lidt besværlig. Dette skyldes dog primært, at appen har mange indstillingsmuligheder, og det er altså et spørgsmål om hvorvidt man kan lide dette eller ej.
Specifikationer
- Anbefalet plænestørrelse: Op til 400 kvm.
- Maksimal hældning af plæne: 25 %.
- Klippebredde: 16 cm.
- Støjniveau: 57 dB
Bedste støjsvage robotplæneklipper
AL-KO Robolinho 500E
Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Fordele
- Gode resultater på de fleste typer græsplæner.
- Også god til at klippe fugtigt græs.
- Produceret i Østrig – høj byggekvalitet.
- Meget fornuftig pris.
Ulemper
- Ikke så hurtig som andre robotplæneklippere på markedet.
- Ikke helt så effektiv på ujævne plæner.
Den bedste støjsvage robotplæneklipper er AL-KO Robolinho 500E. Tyske AL-KO hævder selv, at Robolinho 500E har fået topkarakter hos Forbrugerrådet Tænk i 2019, og dette kan vi bekræfte. AL-KO robotplæneklippere produceres desuden i Østrig, og byggekvaliteten er generelt høj.
AL-KO Robolinho 500E præsterer gode klipperesultatet på de fleste typer græsplæner, men den har en smule sværere ved at klippe ujævnt græs. Nemmere går det på den jævne og velholdte plæne. Har du derfor en meget ujævn græsplæne, kan du risikere at du selv skal igang med plæneklipperen inden du lader robotten overtage arbejdet.
Alt i alt er AL-KO Robolinho 500E stadig en glimrende robotplæneklipper, som tilmed er billig og meget støjsvag. Du kommer næppe til at blive uvenner med naboen, da dens angivne støjniveau er på kun 60 decibel.
Specifikationer
- Anbefalet plænestørrelse: Op til 500 kvm.
- Maksimal hældning af plæne: 45 %
- Klippebredde: 20 cm.
- Støjniveau: 60 dB
Bedste smarte robotplæneklipper
Bosch Indego M+ 700
Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Fordele
- Flot klipperesultat på de fleste plænetyper.
- God og smart navigation, så du får et pænt klippemønster i haven.
- Fungerer fint på plæner med hældning.
- God til at fordele afklippet græs jævnt.
- Nemt at indstille robotplæneklipperen med den tilhørende app.
Ulemper
- Støjer en smule mere end konkurrenterne.
- Kan være en smule besværligt at sektionere haven i forskellige områder.
Den bedste smarte robotplæneklipper er Bosch Indego M+ 700. Den er bedst i test hos Forbrugerrådet Tænk, og roses blandt andet for at klippe plænen flot og ensartet. Bosch har et smart navigationssystem, som giver en pænere og mere jævn klipning af plænen, da den ikke bare kører rundt i et tilfældigt mønster. Det kan nemlig efterlade områder af plænen uklippet, og det kan man hurtigt ane med det blotte øje.
Appen til Bosch Indego M+ 700 er dens største fordel. Bosch har gjort det nemt og enkelt at sætte robotten op, og den kan tilmed sektionere haven i op til tre forskellige områder. På den måde kan haven klippes i etaper, men den kan eksempelvis også programmeres til at klippe tre forskellige haver ved siden af hinanden. Det kunne være at du og dine naboer ville automatisere plæneklipningen i jeres (mindre) haver, og det kan man altså med denne robotplæneklipper.
Der er meget få ulemper ved Bosch Indego M+ 700. En af de største ulemper er støjniveauet, men dette er ikke nødvendigvis generende. Det afhænger nemlig af hvornår robotten kører, og om du eller naboerne er hjemme imens. Det angivne støjniveau er på 63 decibel, så det er altså ikke specielt voldsomt. 63 decibel svarer til støjniveauet for en støjsvag støvsuger.
Specifikationer
- Anbefalet plænestørrelse: Op til 700 kvm.
- Maksimal hældning af plæne: 27 %
- Klippebredde: 19 cm.
- Støjniveau: 63 dB
Før du køber
Det er vigtigt, at din nye robotplæneklipper passer til din have. Først og fremmest skal den være bygget til havens størrelse, og du skal sikre at den kan klare eventuelle hældninger i din have. Læs herunder, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du køber ny robotplæneklipper.
- Areal
Robotplæneklippere er designet til en bestemt størrelse haver. Vælger du en robotplæneklipper til en mindre have end din, kan den få problemer med at klippe hele plænen på én gang. Er din have f.eks. på 600 kvm., bør du vælge en robotplæneklipper med en angivet kapacitet på mindst 600 kvm. - Klippebredde
Klippebredden har betydning for, hvor mange gange din robotplæneklipper skal cirkulere over plænen. En større klippebredde kan betyde en hurtigere klipning, og det kan være en fordel hvis den kun skal køre når du ikke er hjemme. - Hældning
De fleste robotplæneklippere kan klare en hældning på 15-20 procent. Har du en have med kraftig hældning, bør du undersøge om robotplæneklipperen kan klare det.
- Støjniveau
Der er forskel på støjniveauet i de enkelte robotplæneklippere. Mange larmer mindre end en støvsuger, men enkelte modeller kan støje en del. Husk derfor at tjekke det angivne støjniveau, hvis det har betydning for dig. - Brugervenlighed
Det skal være nemt at installere robotplæneklipperen og starte den op. Vi anbefaler, at du tjekker den medfølgende brugsanvisning, eksempelvis på hjemmesiden, så du kan sikre dig at den er letlæselig og forståelig. - App-tilslutning
Det er enormt smart med app-tilslutning, og mange robotplæneklippere kan koble sig på et trådløst netværk. Så kan du overvåge klipningen, og du får eksempelvis alarmer hvis der opstår problemer.
Vores research
Vi har gennemgået tests fra både Danmark og udland, for at finde de bedste robotplæneklippere på markedet. Udover at gennemgå tests har vi også læst brugeranmeldelser af de mest populære modeller og rådført os med eksperter.
Tilsammen giver dette os et glimrende overblik over markedet og mulighederne, når du skal købe ny robotplæneklipper til din have.
Dette kombineret med vores egne erfaringer med robotplæneklippere gør os i stand til at indskrænke mulighederne, så du nemt kan finde den bedste model til dit behov.
Som led i vores research har vi gennemlæst følgende tests:
- Forbrugerrådet Tænk: Test af 41 robotplæneklippere (25. april 2022)
- Gør Det Selv: Test af 7 robotplæneklippere (3. april 2022)
- Tek.no: Test af 8 robotplæneklippere (4. august 2017)
- Aftonbladet: Test af 12 robotplæneklippere (31. juli 2022)
- Aftonbladet: Test af 13 populære robotplæneklippere (3. august 2021)