Løvsugere og løvblæsere er gode redskaber, hvis du har løvfældende træer eller hæk omkring din have. Løvsugeren gør det nemt at fjerne nedfaldne blade, afklippet græs og andre planterester. Alt opsamles i en pose, som efterfølgende kan tømmes på genbrugspladsen eller i en kompostbunke. De fleste løvsugere kan også fungere som løvblæsere, og er dermed et godt alternativ til havekosten.
Top 8 bedste løvsugere og løvblæsere
Hvilke løvsugere og løvblæsere er bedst? Vi har undersøgt markedet og fundet de bedste modeller små og mellemstore haver. Se vores anbefalinger herunder.
Bedste all-round løvsuger –
Gardena ErgoJet 3000

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Den bedste all-round løvsuger er Gardena ErgoJet 3000, som er blevet kåret som den bedste elektriske løvsuger på markedet af Test-Piloterna. Med denne løvsuger kan du nemt fjerne blade, afklippet græs og andet planteaffald i en lille eller mellemstor have, og den indbyggede komposteringsfunktion kværner det hele til en ensartet masse. Når posen er fyldt, kan den nemt tømmes på kompostbunken, så du i løbet af kort tid får den fineste, næringsrige muldjord. Udover at være en god og effektiv løvsuger (og løvblæser) er Gardena ErgoJet 3000 også blandt de billigere modeller på markedet.
Gardenas løvsuger har enkelte ulemper, som flere købere har påtalt: Den er bøvlet at samle og skille ad, og ligeledes bøvlet at omstille fra løvsuger til løvblæser og vice versa. Dette er dog ikke unikt for Gardena ErgoJet 3000, men derimod for de fleste løvsugere på markedet. Den er også blandt de tungere maskiner på markedet, og det hjælper ikke at opsamlingsposen hurtigt bliver tung.
Specifikationer
- Funktioner: Løvsuger og løvblæser
- Energikilde: 230 volt (ledning)
- Vægt: 5,1 kg.
Bedste billige løvsuger –
Black & Decker GW3030

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Den bedste billige løvsuger er Black & Decker GW3030. Det er en glimrende løvsuger til en fornuftig pris, og så kan den også omstilles til løvblæser når du har brug for det. Modellen er identisk med Black & Decker GW3050, som blev bedst i test hos Gør Det Selv i 2017. På trods af prisen har den masser af kræfter, og den kan sagtens opsamle store bunker blade uden at miste pusten. Den indbyggede kompostkværn fungerer også godt, så dine blade og andet planteaffald bliver reduceret til en fin, ensartet masse. Den er også en smule lettere end andre modeller i samme prisklasse, og dette er bestemt en fordel når du bruger lang tid i haven.
Når der skal skiftes tilbehør bliver det en smule bøvlet. Plastikdelene kan være lidt svære at klikke sammen, men det er dog ikke noget større problem. Opsamlingsposen kommer med en lille skulderrem, som dog ikke giver så meget. Den glider nemt ned af skulderen, så du skal hele tiden gå og rette på den. Nogle kan måske få skulderremmen over hovedet og til den modsatte skulder, som man ville gøre med en skuldertaske, men det kommer an på din størrelse og valget af overtøj.
Specifikationer
- Funktioner: Løvsuger og løvblæser
- Energikilde: 230 volt (ledning)
- Vægt: 3,7 kg.
Bedste all-round løvblæser –
Dewalt DCMBL562N

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Den bedste all-round løvblæser er Dewalt DCMBL562N. Den er testvinder hos Gør Det Selv og yderst populær blandt køberne, der generelt er meget glade for den. Det er en kraftfuld akku løvblæser, som enten kan købes i en solo-udgave uden batterier, eller i en udgave hvor batterier medfølger. Det smarte ved batteridrevne redskaber er, at batterierne kan bruges til flere forskellige redskaber. Hvis du allerede har andre akku-redskaber fra Dewalt, kan du derfor med fordel købe denne løvblæser. Så kan du bruge de batterier, du allerede har liggende derhjemme. Løvblæseren fra Dewalt har et godt og behageligt pistol-lignende greb med en knap, der nemt kan trykkes ind når maskinen skal tændes. Som det også er tilfældet med andre Dewalt-redskaber, er DCMBL562N bygget i en solid og robust kvalitet.
Ulempen ved Dewalt DCMBL562N er, at batterierne er meget dyre. Hvis du ikke har batterierne i forvejen, og derfor både skal have lader og batteripakker, bliver prisen cirka dobbelt så høj. Batterier koster mange penge, og derfor anbefaler vi ikke denne løvblæser til dig med en lille have. Det bliver simpelthen for dyrt, og så kan du lige så godt vælge en billigere model med ledning eller et mindre batteri. Til mellemstore og store haver er Dewalt DCMBL562N derimod et fremragende køb.
Specifikationer
- Funktioner: Løvblæser
- Energikilde: Batteri (medfølger ikke)
- Vægt: 2,5 kg. (uden batteri)
Bedste billige løvblæser –
Worx WG547E

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Den bedste billige løvblæser er Worx WG547E. Den anbefales som et godt køb hos Råd & Rön, der har testet 27 forskellige løvblæsere i august 2022. Den klarer de fleste opgaver tilfredsstillende, og koster kun en brøkdel af andre løvblæsere. Worx har generelt ry for at være et billigt mærke, men deres produkter er ganske solide. Worx WG547E er batteridrevet, og fås både i en udgave med eller uden batteri. Selv med batteri er den stadig blandt de billigste løvblæsere på markedet, og samtidig er den både let og nem at anvende. Den er altså et godt valg for dig, der gerne vil have en effektiv og let løvblæser til den lille have.
En løvblæser i denne prisklasse har selvfølgelig nogle enkelte ulemper, som er værd at have i tankerne. Du kan kun vælge mellem to slags batterier: Et lille batteri på 2,0 Ah, eller et større batteri på 4,0 Ah. De løber hurtigt tør, og så skal de lades op inden du kan fortsætte arbejdet. Heldigvis passer batterierne til alle 20-volt redskaber fra Worx, så du kan nemt udvide dit arsenal af redskaber uden at købe endnu flere batterier. Udover driftstid og små batterier, er en løvblæser i denne prisklasse heller ikke den mest robuste. Den kan sagtens holde til at blive brugt et par gange om året i en normal have, men plastiktilbehøret føles ikke særlig robust.
Specifikationer
- Funktioner: Løvblæser
- Energikilde: Batteri (medfølger ikke)
- Vægt: 1,6 kg. (uden batteri)
Bedste benzindrevne løvsuger –
Makita BHX2501

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Den bedste benzindrevne løvsuger er Makita BHX2501. Med en benzindrevet løvsuger får du næsten uanede kræfter til din rådighed, så her kan du nemt rydde op i en større have med mange nedfaldne blade. Den leveres med tilbehør til blæsning, men med et sugesæt kan den også omstilles til løvsuger. Løvsugeren vejer under 5 kilo, så den er ikke meget tungere end de elektriske modeller. Påfyldning af benzin foregår let og enkelt via den store åbning, og tanken er gennemsigtig så du hele tiden kan se hvor meget brændstof du har tilbage. Den er nem at starte, og blandt de mere støjsvage løvsugere med benzinmotor.
Selvom Makita BHX2501 er at betragte som en letvægter blandt benzindrevne løvsugere, bliver den alligevel tung når opsamlingspose er monteret og begynder at blive fyldt. Du skal regne med at maskinen i sig selv vejer 4,4 kilo, og så kommer opsamlet løv oveni. Sugesættet følger ikke med som standard, men skal købes ved siden af. Det er altså en relativt dyr maskine, hvis den både skal kunne suge og blæse.
Specifikationer
- Funktioner: Løvblæser og løvsuger (kræver tilkøb af sugesæt)
- Energikilde: Benzin
- Vægt: 4,4 kg.
Bedste løvsuger med ledning –
Bosch UniversalGardenTidy 3000

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Den bedste løvsuger med ledning er Bosch UniversalGardenTidy 3000. Løvsugere med ledning er nemme at betjene, og kan køre lige så længe du måtte ønske det. Der er ingen batterier, som skal oplades, og den er god til at kværne bladene til en ensartet størrelse så de fylder mindre og kan gå direkte i kompostbunken efter opsamling. Blandt køberne, som har testet den hjemme i deres egne haver, er der enighed om at den har masser af kræfter til opsamling og findeling af blade. Den store opsamlingspose rummer 50 liter, og derfor kræver den ikke tømning i tide og utide.
En ting, som vi til gengæld hurtigt bider mærke i, er støjniveauet. Det er en særdeles støjende løvsuger, så et par gode høreværn er måske nødvendige hvis du arbejder med den i længere tid ad gangen. Enkelte brugere nævner også, at den kan være lidt bøvlet at skille ad og samle igen, hvis det bliver nødvendigt. Med en vægt på 4,7 kilo som løvsuger, er den også blandt de tungere modeller på markedet.
Specifikationer
- Funktioner: Løvsuger og løvblæser
- Energikilde: 230 volt (ledning)
- Vægt: 4,7 kg.
Bedste kompakte løvsuger –
Einhell GE-CL 36/230 Li E

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Den bedste kompakte løvsuger er Einhell GE-CL 36/230 Li E. Den fylder og vejer ikke alverden, så den er nem at håndtere i det daglige. I brugernes egne test klarer den sig fint, og den udmærker sig i sær i mindre haver, fordi den er så let at anvende. Med en vægt på kun 3,1 kilo bliver du ikke så hurtigt træt i armene og kroppen, og hjulene for enden af røret gør det muligt at støtte løvsugeren. Det er en god lille detalje, fordi det kan være rart at aflaste skuldrene eller ryggen undervejs. Maskinen bruger to 18-volt batterier, som skal tilkøbes. Har du i forvejen Einhell-værktøj, kan du muligvis benytte de samme batterier. Husk derfor at undersøge dette.
En ulempe, som går igen ved alle batteridrevne løvsugere, er batteritiden. På grund af motorens ydeevne holder batterierne ikke længe, så du skal enten arbejde hurtigt eller have mange batterier for at undgå ufrivillige pauser. Af samme grund anbefaler vi den primært til mindre haver, hvor den til gengæld fungerer fint.
Specifikationer
- Funktioner: Løvsuger og løvblæser
- Energikilde: Batteri (medfølger ikke)
- Vægt: 3,1 kg. (uden batteri)
Bedste 2-i-1 løvsuger og løvblæser –
Stiga VS 100e

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Den bedste 2-i-1 løvsuger og løvblæser er Stiga VS 100e. Hvis du ønsker dig en maskine, som både kan opsamle løv og blæse det væk fra gangarealer, er denne model værd at kigge nærmere på. Det er en god og brugervenlig maskine i Stigas Essential-serie, der er udviklet specifikt til nye haveejere. Af samme grund er den både nem at anvende, let at justere og effektiv i små haver. Blade, som opsamles med løvsugeren, bliver kværnet til en ensartet masse, der nemt komposteres i din kompostbunke.
Selvom Stiga VS 100e har mange fordele, har den også et par ulemper. Den største ulempe er prisen, som er i den høje ende. Det skyldes at den kræver to batterier for at køre, og de løber relativt hurtigt tør for strøm. Du skal altså vænne dig til at arbejde hurtigt, hvis ikke du vil risikere en ufrivillig pause i tide og utide. Selvom Stiga mener at den er blandt de lettere modeller på markedet, vejer den faktisk 3,64 kilo uden batterier og opsamlingspose. Dog har den hjul for enden af opsamlerrøret, så du kan give dine skuldre og ryg et hvil undervejs.
Specifikationer
- Funktioner: Løvsuger og løvblæser
- Energikilde: Batteri (medfølger ikke)
- Vægt: 3,64 kg. (uden batteri)
Overvejelser før køb
Før du køber løvsuger eller løvblæser, skal du overveje dine behov. Der findes nemlig mange modeller med forskellige egenskaber, som er værd at kende, da de er gode til forskellige formål.
- Kapacitet
Hvis du skal have en løvsuger med opsamlerpose, er det vigtigt at kende kapaciteten. En pose på 40-45 liter er tilstrækkelig for de fleste – den bliver ikke for tung, men skal til gengæld tømmes lidt oftere. - Drivmiddel
Skal din løvsuger eller løvblæser køre på batteri, benzin eller 230 volt? Batteri- og benzinmodeller er typisk dyrere, men 230-volt modeller kræver til gengæld en lang forlængerledning. Sidstnævnte er god til mindre haver, men til større haver anbefales enten en batteri- eller benzindrevet model. - Vægt
Løvsugere og løvblæsere skal bæres i hånden, og derfor har vægten betydning. Letvægtsmodeller har ofte en mindre kraftig motor, og fungerer bedst til små områder. Til en større have bør du vælge en større og tungere model, så du hurtigere bliver færdig med arbejdsopgaverne.
- Ergonomi
Følger der skulderrem med, og fungerer håndtagene fint? Det er vigtigt at du kan holde ordentligt fast på løvsugeren eller løvblæseren, og evt. skifte greb efter behov. - Kompostering
Løvsugere er i stand til at snitte/hakke opsamlede blade og lignende planteaffald. Det er smart, hvis de ryger i kompostbunken. Kig efter en løvsuger med gode komposteringsevner, hvis dette er relevant for dig. - Brugervenlighed
Er løvsugeren eller løvblæseren nem at anvende? Er brugsanvisningen let at forstå? Det skal være nemt at ordne haven, og derfor spiller brugervenligheden en vigtig rolle når du skal anskaffe en løvsuger eller løvblæser.
Hvilken løvsuger skal du vælge?
Der findes flere forskellige løvsugere og løvblæsere på markedet, som er værd at overveje. Herunder er en gennemgang af de mest populære typer på markedet, samt deres vigtigste fordele og ulemper.
Batteridrevet løvsuger
Batteridrevne løvsugere er nemme at have med rundt, og generelt har de masser af kræfter til at ordne en lille eller mellemstor have. Vælger du en mærkevaremodel såsom Bosch, Gardena, Makita eller lignende, passer batterierne typisk til flere forskellige redskaber. Du kan altså nøjes med at købe et enkelt batteri, og bruge dette til alt fra græstrimmer til løvsuger.
Ulempen ved batteridrevne løvsugere er, at batterierne er dyre. Har du ikke i forvejen et batteri, som passer, kan det i nogle tilfælde være dyrere end selve maskinen. Derudover skal de også oplades, og det er surt at stå med et tomt batteri når man har planer om at gå i haven.
230-volt løvsuger
Der findes mange løvsugere, som kører på 230 volt, og derfor skal tilsluttes en stikkontakt. Løvsugere af denne type er billige, kraftfulde og effektive, så de er et godt valg til den lille eller mellemstore have.
Den største ulempe er naturligvis, at der skal købes en lang forlængerledning, som skal rulles ud og ind hver gang du skal bruge løvsugeren. Det er også sværere at bevæge sig rundt i haven, når du skal trække en ledning efter dig, især hvis du har mange planter i haven.
Løvsuger med benzinmotor
Løvsugere med benzinmotor er meget kraftige, og dermed velegnede til mellemstore og store haver. En løvsuger af denne type bæres typisk på ryggen, og så holder du teleskoprøret i hånden. Det er smart, fordi du belaster armen og skulderen mindre, uden at det påvirker effektiviteten.
En klar ulempe ved denne type løvsuger er, at den larmer meget. 2-taktsmotorer er ikke ligefrem støjsvage, og det skal man tage højde for. Elektriske løvsugere larmer selvfølgelig også, men ikke på samme niveau. Derudover skal løvsugere med benzinmotor vedligeholdes og smøres, hvis de skal blive ved med at fungere fejlfrit.
Kompakt løvsuger
Der findes mange kompakte løvsugere på markedet, som fylder mindre og er lettere at bære rundt på. De fungerer glimrende til den lille have, og lettere arbejdet med at holde terrassen ren og fri for blade.
Ulempen ved kompakte løvsugere er at størrelsen har betydning for effektiviteten. Typisk er der monteret en mindre motor i disse modeller, og det kan mærkes når man arbejder i haven. Det tager måske lidt længere tid at opsamle blade, i forhold til de større modeller.
Løvblæser
De fleste løvsugere kan også fungere som løvblæsere, men enkelte modeller er kun lavet til at kunne blæse. En løvblæser er det rette valg for dig, der ikke vil opsamle blade, men blot blæse dem væk fra fliser og gangarealer. Du kan typisk kende en løvblæser på røret, som er smalt forneden, således at luften spredes og blæses ud over et større areal.
Ulempen ved løvblæsere er at anvendelsesmulighederne er begrænsede, da de kun kan blæse og ikke suge. Derfor vælger mange at købe en løvsugere, som så omstilles til en løvblæser når der kun er behov for at blæse.
Vores research
Som led i vores research har vi gennemgået de nyeste tests, gennemlæst brugeranmeldelser på tværs af netbutikker og rådført os med eksperter på området.
Videnskabelige tests giver os en forståelse for, hvilke parametre der er vigtige at fokusere på, mens brugeranmeldelserne hjælper os med at finde de mest populære løvsugere og løvblæsere på markedet. Ved at kombinere tests med brugeranmeldelser, kan vi danne os en idé om hvilke modeller der er bedst netop nu.
Eksperterne definerer vi som personer, der har særligt meget forstand på løvsugere og løvblæsere. Det kan eksempelvis være forhandlere, men også anlægsgartnere og ejendomsmestre. De besidder en god kombination af teoretisk og praktisk viden om løvsugere og løvblæsere, som er værd at lytte til.
Vi har fundet følgende tests af løvsugere og løvblæsere:
- Test-Piloterna: Test af 6 løvblæsere (31. oktober 2022)
- Råd & Rön: Test af 26 løvblæsere (16. august 2022)
- Aftonbladet: Test af 9 løvblæsere (6. oktober 2020)
- Gør Det Selv: Test af 6 løvblæsere (12. august 2021)
- Gør Det Selv: Test af 8 løvsugere (26. oktober 2017)